Park(ing) Day Barcelona

Enrere

Amb aquesta iniciativa, es vol reivindicar l’urgent  necessitat de repensar els espais urbans per avançar cap a formes de viure i escenaris més respectuosos amb el medi ambient i les generacions futures, i aconseguir un  increment de les zones verdes i els espais públics i de joc , i una  reducció de la contaminació atmosfèrica.

L’emergència climàtica i l’actual model de consum energètic

Tenim 10 anys per reduir a la meitat les emissions que han produït l’escalfament global del planeta. I hem de començar ja per evitar el col·lapse i les brutals conseqüències: vides perdudes, abandonament de terres, desertització, augment del nivell del mar i pèrdua irreparable de biodiversitat. Pel que una ciutat que cuida el medi ambient ha de reduir de forma dràstica la mobilitat amb cotxe privat, lligat a un consum energètic que depèn del petroli. 

Davant d’això, amb l’acció del Park(ing) Day volem:

-la reducció de la contaminació ambiental i sonora, provocada principalment pel vehicle privat. Reivindiquem el dret a respirar aire net. Malgrat els múltiples plans de qualitat de l’aire dissenyats fins ara, observem que no s’han posat a la pràctica les mesures més eficaces i necessàries i portem anys incomplint els límits europeus.

-visibilitzar la fase d’emergència climàtica i revindicar que altres models econòmics i socials són possibles, on la vida està en el centre, posant en relleu el col·lapse que es preveu que es generi fruit del canvi climàtic.

-un model de mobilitat sostenible, saludable, segur i accessible i que comporti una reducció de l’espai destinat al vehicle privat. És necessari l’extensió de la xarxa de carrils bici per la calçada, una inversió important en transport públic que afavoreixi un traspàs d’usuaris del vehicle privat i un augment de l’espai dedicat als vianants. 

-un urbanisme pensat des de l’ecofeminisme: es prioritari construir les ciutats des de la comprensió de la relació humana amb el seu entorn directe, apoderar a les dones en els processos participatius i  posar la salut i la vida al centre.

-un espai públic accessible i obert a tothom, hem de posar fre a la creixent mercantilització i privatització dels espais comuns.

– la necessitat d’ampliar el verd urbàals carrers, parcs, patis, horts, cobertes verdes, i altres espais, que renaturalitzin la ciutat. Cal integrar la biodiversitat en el disseny urbà, i afavorir-ne la interconnectivitat, així com amb el medi litoral i fluvial. D’aquesta manera, es veuran potenciats els beneficis ambientals i socials, i així com beneficis acústics, climàtics i atmosfèrics.

– la participació ciutadania en la presa de decisions pel que fa a l’urbanisme tàctic del barri i la ciutat. Són necessaris els processos participatius on la ciutadania pugui defensar les seves necessitats i així contribuir a la configuració de  barris i ciutats més inclusius .

El Park(ing) Day és un esdeveniment anual que té lloc en diverses ciutats de tot el món.

Es tracta d'una acció de ciutat performativa, educativa i reivindicativa, on diverses entitats, col·lectius i la ciutadania en general, transformen de forma temporal places públiques d'aparcament en parcs, jardins i altres formes d'espai públic amb l'objectiu de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient. 

Consulta tots els parks previstos en aquest enllaç

Horaris

Diferents espai de la ciutat

Població:
Barcelona
On
Diferents espai de la ciutat
Quan
16/09/2022

You may also be interested in...