“A l'estiu, Barcelona t’acull”, una eina per facilitar el reagrupament familiar

27/07/2016 - 11:07

Famílies. Aquesta iniciativa per a infants i joves que acaben d’arribar a la ciutat per retrobar-se amb les seves famílies compleix vuit edicions.

Els pares viuen a Barcelona des de fa anys. Els fills, als seus països d’origen amb altres familiars. Són infants i joves que vénen a la ciutat per reprendre la convivència amb els seus pares i hi arriben a l’estiu, quan no hi ha escola. El programa “Noves famílies” ajuda a fer més fàcil la incorporació dels joves nouvinguts al nucli familiar, l’entorn social, el barri i la ciutat.

Una de les iniciatives que inclou el programa és el projecte “A l’estiu, Barcelona t’acull”, especialment dirigida a aquests nens i joves que arriben durant els mesos d’estiu, en període no lectiu. I quin és l’objectiu? Fer més fàcil la seva arribada a Barcelona, tornar a conviure amb els seus pares i familiaritzar-se amb una nova realitat i un nou entorn.

Lola López, comissionada d’Immigració, explica: “L’activitat és voluntària i els principals eixos de treball són el foment de la llengua catalana, la interculturalitat com un valor d’intercanvi i l’acostament a la realitat social de la ciutat. A més, l’acompanyament també es fa amb els pares i l’entorn més proper als joves.”

Un punt de trobada de l’activitat són set biblioteques de Barcelona. Cada estiu arriben uns 140 joves a la ciutat. En grups de 20, se’ls donen eines per relacionar-se, es treballa l’autoconfiança i se’ls ensenya català com a llengua de contacte amb l’entorn. L’activitat també els permet relacionar-se amb altres joves que estan en la mateixa situació.

Però les biblioteques no són l’únic espai. També es fan activitats als mercats, als parcs o a les places, on poden conèixer i relacionar-se amb els veïns de la seva nova ciutat.