Comença el curs a les 101 escoles bressol municipals

L’oferta de places cobreix el 56% de les sol·licituds de matriculació de la ciutat.

Aquest any l’oferta de places de la xarxa municipal d’escoles bressol cobreix el 56,1% de les sol·licituds, que suposen el 21,2% del total dels infants de 0 a 3 anys empadronats a la ciutat. Per districtes, la taxa de la demanda atesa va del 77,8%, a Sarrià – Sant Gervasi, al 46,1%, a les Corts.

L’increment de l’oferta de les escoles bressol municipals està condicionat al pagament de la Generalitat de Catalunya del deute de 41,8 milions d’euros corresponents als cursos del 2013-2014 al 2016-2017 i a la recuperació de l’aportació anual que li correspon per finançar les EBM, que es va eliminar dels pressupostos de la Conselleria d’Educació l’any 2012.

Novetats a les escoles bressol

La primera prova pilot de diversificació horària començarà aquest curs escolar a l’EBM Aurora, al Raval, on les famílies han pogut escollir entre l’horari de matí (de 9.00 a 13.00 hores), l’horari de tarda (de 15.00 a 19.00 hores) i l’horari habitual (de 9.00 a 17.00 hores). Durant els mesos vinents s’avaluarà el funcionament i la demanda d’aquest model i se n’estudiarà la implementació en altres escoles bressol de la xarxa municipal.

A més, s’estan construint dues escoles bressol municipals noves i es preveu que es puguin posar en marxa durant el curs 2021-22: l’EBM a l’Espai Germanetes (l’Eixample) i l’EBM al carrer de Roger (Sants-Montjuïc). A aquestes s’afegiran tres escoles bressol més, a Can Carreras (Nou Barris), Pere Calafell (Sant Martí) i la Teixonera (Horta-Guinardó), que actualment es troben en fase de projecte.

Escoles bressol inclusives

Per tercer any consecutiu el pagament de les EBM s’ha basat en el sistema de tarifació social, que estableix diferents trams en funció del nivell de renda de cada família i que té com a objectiu reduir les desigualtats i afavorir l’accés a l’educació pública de les persones amb menys recursos.

La matriculació d’infants amb necessitats educatives especials ha assolit una nova xifra màxima, amb 180 nens i nenes matriculats aquest curs escolar. L’aposta per la inclusió a les escoles bressol es consolida amb professionals especialitzats que ofereixen una atenció de qualitat i un entorn inclusiu que afavoreixen el desenvolupament dels infants.

A més, les escoles treballen en col·laboració amb els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), els equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) i els centres de recursos educatius per a dèficits auditius (CREDA), així com amb altres serveis que atenen els infants amb necessitats educatives específiques.

Un espai per créixer en família

Aprendre a jugar i a relacionar-se i conèixer maneres noves d’educar o compartir experiències són aspectes clau i enriquidors per als infants i les famílies. És per això que l’IMEB ofereix, a més del servei d’escola bressol, els espais familiars. En aquests espais els infants van acompanyats d’un referent, ja sigui el pare, la mare, algun dels avis o àvies o la persona que se’n fa càrrec, i participen plegats en dues sessions setmanals coordinades per un equip de professionals.

A la ciutat hi ha sis espais familiars, alguns de vinculats a escoles bressol, que s’integren en una xarxa més àmplia d’espais familiars de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament.

Els sis espais familiars de l’IMEB ofereixen fins a 324 places; 252 per als grups de l’espai familiar i 72 per al grup de nadons en família. A més, els dos programes de nadons en família, en què dues educadores ofereixen atenció cada setmana en diferents CAP de la ciutat, ofereixen 180 places.

Les escoles de música es preparen per començar

L’inici del curs 2019-2020 també arriba a les escoles municipals de música de Barcelona, que el 18 de setembre donaran la benvinguda a l’alumnat. En total hi ha 2.451 alumnes matriculats en els programes de formació de llarga durada. D’aquests, 2.233 tenen entre 4 i 18 anys i 218 són majors d’edat.

El Conservatori Municipal de Música iniciarà els estudis formatius reglats amb 530 estudiants entre primer i sisè curs. D’altra banda, les persones que vulguin cursar una formació no reglada podran fer-ho amb el programa Bruc Obert, que ofereix 750 places en 36 cursos sobre temes i àmbits musicals diferents.

Finalment, les famílies amb nadons podran gaudir de fins a 480 places en tallers específics per als petits i petites, i 120 veïns i veïnes majors de 18 anys podran accedir a altres tallers musicals.