La lluita contra la soledat, prioritat municipal

Drets socials. En marxa una estratègia municipal per combatre la soledat entre la ciutadania, agreujada sobretot arran de la pandèmia de la covid-19

En marxa una estratègia municipal per combatre la soledat entre la ciutadania, agreujada sobretot arran de la pandèmia de la covid-19

 

Les dades constaten que, ja abans de la covid-19, un percentatge destacat de barcelonins i barcelonines de totes les edats se sentien sols. Aquest sentiment es produeix tant en la infància com entre persones adultes i gent gran i s’ha vist agreujat arran de la pandèmia per la covid-19.

Davant d’aquestes dades, el consistori ha plantejat l’Estratègia municipal contra la solitud 2020-2030 com una de les prioritats per als propers anys. Els objectius són amb l’objectiu d’identificar-ne els riscos, fomentar els vincles socials, oferir serveis i recursos i adequar els serveis municipals.

L’Organització Mundial de la Salut
ja considera la soledat
com una de les grans pandèmies del segle XXI

S’ha constituït el Consell Assessor Científic contra la Soledat, format per experts i expertes de l’àmbit acadèmic i científic per abordar de manera conjunta les diferents vessants de la soledat i proposar actuacions, polítiques i projectes per reduir i prevenir la soledat a la ciutat. També es crearà l’Observatori Municipal de la Soledat amb dades, recerques tant a escala local com internacional i una llista de recursos i serveis contra la soledat per als professionals i per a tota la ciutadania.

En l’elaboració de l’estratègia participaran més de 150 representants d’entitats i professionals i es preveu que les mesures i els resultats es presentin a principis del 2021.

Més i millor accessibilitat als recursos i serveis

L’Estratègia municipal contra la solitud s’està treballant a partir de sis línies:

  1. Oferir serveis i recursos presencials o virtuals per orientar i acompanyar les persones davant la soledat.
  2. Sensibilitzar sobre la soledat, conscienciar que pot afectar persones de qualsevol edat, gènere i origen.
  3. Fer dels barris de la ciutat espais de relació, reforçant-hi espais accessibles, serveis i programes municipals com a primer element de detecció.
  4. Repensar la ciutat en clau de lluita contra la soledat, dissenyant espais i equipaments per promoure la comunicació i la col·laboració entre persones.
  5. Treballar en xarxa institucional amb entitats i amb altres ciutats per intercanviar coneixements i trobar solucions.
  6. Revisar protocols i sistemes interns de funcionament i d’organització per fer les adaptacions necessàries per atendre els nous reptes de la soledat.