La Xarxa dels Drets dels Infants promou la protecció dels drets digitals dels infants

29/01/2020 - 13:17

Drets digitals. La Xarxa dels Drets dels Infants promou un bon ús de les xarxes socials entre els infants i que estiguin ben informats i siguin crítics per combatre les notícies falses.

La Xarxa dels Drets dels Infants (XDI) impulsa, amb la col·laboració de betevé, el projecte Combatre les fake news adreçat als infants amb l’objectiu que aprenguin a fer un bon ús de les xarxes socials i prenguin consciència de la importància de ser crítics i estar ben informats per detectar i combatre les notícies falses.

El projecte, realitzat amb la metodologia d’Aprenentatge Servei (ApS) a l’institut Quatre Cantons, ha durant 2 mesos i s’ha estructurat en tres parts. En la primera, els i les alumnes de 3r d’ESO del centre han treballat amb la Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital i han rebut formació teòrica sobre què és una notícia falsa, com detectar la informació inventada, com es construeix i els mitjans o recursos per valorar-ne la fiabilitat. I si la millor manera de detectar una notícia falsa és crear-la, d’aquí ve la importància de la segona fase d’aquesta iniciativa: els i les estudiants han sortit al carrer càmera en mà i han deixat volar la imaginació per escampar fake news. Finalment, en la tercera part del projecte, l’alumnat ha presentat als companys i companyes dels altres grups les 5 càpsules documentals sobre les fake news que han realitzat per a que sàpiguen què han de fer quan es trobin amb una informació dubtosa.

La Carta de Barcelona pels Drets de la Ciutadania en l’Era Digital es va presentar el 21 de febrer de 2019 en el marc del II Digital Law World Congress celebrat a l’ICAB, després d’un procés de redacció per part d’universitats, centres científics, entitats de la vida econòmica, administracions i experts en Dret Digital, liderat pel Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB).