Més de 2.400 consultes telemàtiques ateses pel servei d’atenció precoç a la infància

19/04/2020 - 10:37

Covid-19. Els CDIAP mantenen l’atenció telemàtica a les famílies amb infants menors de 6 anys que necessiten suport específic.

Els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) mantenen l’atenció telemàtica durant el confinament provocat per la Covid-19, faciliten la tramitació de permisos per a la sortida al carrer dels menors de sis anys que ho requereixin i acompanyen les famílies amb pautes i consells.

Què són els CDIAP?

Els dos centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), que gestiona l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), ofereixen un servei gratuït per atendre els infants de 0 a 6 anys que presentin alteracions en el desenvolupament o que estiguin en risc de presentar-ne, tant si l’alteració és biològica com si és psicològica o social. Els equips dels CDIAP atenen tant els infants com les famílies i l’entorn i donen una resposta adaptada a cada cas.

Com es manté l’atenció dels CDIAP durant el confinament?

El servei dels CDIAP continua actiu per via telemàtica, i des del 14 de març ha registrat 2.431 contactes i 722 entrevistes. A més de l’atenció personal per part dels professionals dels centres per mantenir el suport i l’acompanyament a les famílies, s’han lliurat 52 informes per facilitar la sortida al carrer dels infants que ho requereixen, sempre amb l’acompanyament d’un familiar. També s’han habilitat diversos recursos per facilitar la contenció emocional i, en cas de detectar situacions de vulnerabilitat o de risc, s’han canalitzat a través dels centres de serveis socials, que estan en contacte permanent amb els CDIAP.

Consells per les famílies amb infants de 0 a 6 anys

Els CDIAP posen a disposició de les famílies una sèrie de consells per gestionar el confinament i el canvi de rutines dels infants, davant la possibilitat que els nens i nenes es trobin més nerviosos, inquiets o desorganitzats:

  • Controlar la quantitat de sons i materials de l’ambient per tal d’afavorir la tranquil·litat, i limitar l’ús de pantalles i joguines amb llums, sobretot abans d’anar a dormir.
  • Parlar amb un to de veu calmat i reposat.
  • Afavorir el contacte amb materials tous com coixins, matalassos o teles.
  • Fer banys calents que ajudin a relaxar el to muscular i el cos, i practicar massatges, carícies i pressions en diferents parts del cos que contribueixin a la relaxació.
  • Crear espais contenidors dins dels quals els infants se sentin confortables i resguardats, amb llençols, mantes o altres materials que hi hagi a la llar.