Què demanen els nens i nenes per millorar el seu benestar?

21/11/2023 - 15:18

Infància. Les idees de millora s’adrecen a l’Ajuntament, a les escoles, a les famílies, al veïnat, als mitjans de comunicació i als mateixos infants.

Prop de 450 infants de deu escoles de la ciutat han presentat aquest matí onze demandes, recollides a l’Agenda dels infants, per millorar el benestar de la infància a la ciutat, així com idees de què podria fer l’Ajuntament per implementar-les. La tinenta de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, s’ha compromès a estudiar-les i donar-los resposta la primavera de l’any vinent. Totes les demandes i propostes es tindran en compte per a la revisió del Pla d’infància de Barcelona 2021-2030.

L’Agenda dels infants és un document que recull onze demandes, trenta propostes i més de cent idees per millorar el benestar de la infància a la ciutat. És el resultat d’un procés de recerca que comença amb l’Enquesta de benestar subjectiu de la infància a Barcelona, que en aquesta edició han respost més de cinc mil infants d’entre 8 i 11 anys, i continua amb els tallers participatius per cointerpretar els resultats de l’enquesta i elaborar propostes de millora del benestar.

Les onze demandes dels nens i nenes per millorar el benestar de la infància són les següents: 

 1. Cuidar la nostra vida amb la família
 2. Fer equip per posar fi al bullying
 3. Tenir cura de la nostra seguretat i no permetre cap violència contra els infants
 4. Més ajuda emocional i menys pressió sobre com hem de ser
 5. Més ajuda per utilitzar les pantalles amb seguretat i per no enganxar-nos-hi
 6. Més temps lliure per jugar i fer les coses que ens agraden
 7. Una ciutat amable amb la infància on poder jugar i fer vida a l’aire lliure
 8. Escoltar les nostres opinions i poder participar en les decisions que ens afecten
 9. Que tothom tingui el que necessita, comprar menys coses innecessàries i compartir més
 10. Cuidar la nostra vida a l’escola més enllà de l’aprenentatge
 11. Cuidar el planeta i que hi hagi igualtat entre totes les persones

Més ajuda amb les pantalles i preocupació pel planeta

Els nens i nenes expliquen que els agrada fer servir les pantalles, però també són conscients d’alguns dels seus riscos, per això demanen a les persones adultes que els ajudin a fer-les servir amb seguretat per no enganxar-s’hi. Pel que fa a la demanda de cuidar el planeta, es tracta de preocupacions tant en l’àmbit mediambiental com en el de la justícia social.

A més d’aquestes dues línies temàtiques, n’hi ha de noves per continuar avançant en la recerca del benestar de la infància, com, per exemple, la diversitat sexual i les desigualtats de gènere des de la infància, el racisme i la implicació de les famílies amb l’escola.

L’acte s’emmarca en els actes de la Capitalitat Europea de la Democràcia, que des del setembre del 2023 i fins al setembre del 2024 ostenta Barcelona. Encara que els nens i nenes no tenen dret a vot, sí que tenen reconegut el dret a ser escoltats i que les seves opinions es tinguin en compte.