Un nou espai per a joves i adolescents de Sant Genís dels Agudells

Pla de Barris. La Sala Jove serveix perquè joves i adolescents puguin expressar els seus interessos i fer les seves idees realitat.

S'inaugura la Casa Jove, espai que s'adaptarà a les necessitats dels adolescents i joves de Sant Genís dels Agudells, aportant eines que els facilitin ser persones actives, propositives i integradores.

Els joves i adolescents de Sant Genís dels Agudells tenen un nou espai propi. El van estrenar el 24 del maig passat, i està en una de les sales del Centre Cívic Casa Groga, a l’avinguda de Jordà, 27. La Sala Jove, que així s’anomena, és el resultat d’un procés participat amb diverses entitats juvenils del barri. L’Associació de Joves de Sant Genís dels Agudells, el Col·lectiu Feminista Las Periférikas, l’Associació Esportiva de Sant Genís, el grup d’adolescents del barri i els agents tècnics dels equipaments i serveis del territori, a través de sessions de treball col·laboratiu, han proposat els àmbits prioritaris d’actuació. Joves d’aquí i d’allà, amb diferents interessos, idees i propostes, però amb un objectiu comú: enfortir el teixit social d’aquest barri i oferir una oferta d’oci saludable per a adolescents i joves.

La Sala Jove és un servei dinàmic que s’adapta a les necessitats actuals dels adolescents i joves, prioritzant aspectes com la formació integral tant en l’àmbit educatiu com emocional. En definitiva, un aprenentatge i un assessorament que permetrà als i les joves i, especialment, als i les adolescents, gaudir d’oportunitats de cara al futur. L’objectiu del servei és proporcionar al jovent eines que els facilitin ser persones actives, propositives i integradores.

La nova Sala Jove organitza el servei en dues franges diferenciades: joves adolescents, dels 12 als 16 anys, i joves adults, dels 16 als 25 anys. No obstant això, la programació, és a dir, el gruix de les activitats que es faran, es decideix a través d’assemblees i es gestiona mitjançant un calendari comunitari que promou l’ús més funcional del nou espai. Totes les propostes es vehiculen a través de tres eixos: emprenedoria social que generi teixit, capacitació personal, cultural i creativitat.

Durant aquests primers mesos, es desenvoluparan tallers d’expressió plàstica urbana i música electrònica en col·laboració amb l’Associació de Joves de Sant Genís dels Agudells. També s’estan obrint noves línies de treball a través de tallers en l’àmbit intergeneracional (grup de batucada i taller de cuina), de sensibilització a l’entorn de la diversitat afectivosexual —sexualitat i gènere—, de cinema i d’escacs, a més de definir estratègies de sensibilització i promoció d’unes festes majors antimasclistes, aquest dissabte, 9 de juny.

La Sala Jove esdevindrà un punt de referència per a totes les activitats destinades a aquesta població, ja siguin pròpies o adscrites a altres serveis i projectes del barri. Un exemple d’aquesta sinergia serà l’acció col·lectiva i artística de les entitats joves durant el Desplaça’t: Festival d’Arts de Carrer del Centre Cívic Casa Groga, i també dins les festes majors de Sant Genís.