Cicle de conferències 'Somni Americà. Del pop a l'actualitat'

Atrás

Traductor de google :

En què se sustenta el somni americà? Quines en són les bases, els secrets i els reversos tenebrosos? Des dels primers assentaments colons a la costa est durant el segle XVII fins a l'era contemporània, els Estats Units s'han forjat a partir de les oscil·lacions entre un seguit de mites que conformen el que es coneix com el somni americà, l' american dream. Els pilars que el fonamenten –el progrés, la mobilitat social i la llibertat– són els emblemes sobre els quals es basa aquesta societat, i això es reflecteix en l'art, la literatura i la cultura pop contemporània.

Curs a càrrec de la periodista Lucía Lijtmaer, col·laboradora habitual d' El País, El Periódico de Catalunya i RAC1.


Programa

Dilluns 12 d'abril: La fundació del mite americà: religió, individualisme i prosperitat econòmica

La fundació dels Estats Units s'estableix sobre unes bases religioses sòlides: el calvinisme i el protestantisme serveixen com a models discursius per a la creació d'un estat fonamentat en la idea de l'individu i la prosperitat econòmica. En aquesta sessió, s'exploraran les bases del subjecte en el somni americà a través dels intel·lectuals Ralph W. Emerson i Walt Whitman, el mite de la llibertat utilitzat per a la gran conquesta de l'oest, el somni d'una Califòrnia daurada i la creació de la imatge de la família americana nuclear, en què la casa i el cotxe funcionen com a símbols de benestar econòmic i estabilitat familiar.


Dilluns 19 d'abril: L'altre somni americà

El mite del somni americà és sòlid i transparent en les seves delimitacions: la salvació es garanteix per les teves accions i l'èxit és assolible per a tothom a través de la feina dura i la determinació individual. Però de debò és així? En aquesta sessió s'explorarà la idea del mal en la comunitat i l'expulsió del somni americà, la figura de l' outsider i les nocions de dissidència i alteritat, que tenen arrels històriques en les colònies. També es tractarà el trencament del somni americà en la modernitat a partir de les dues guerres mundials i la importància de la bomba atòmica en l'art pop.


Dilluns 26 d'abril: Identitats: del baby boom a la desconstrucció del gènere. Part I

L'adaptació del somni americà a les noves generacions implica necessàriament garantir-lo a tots els estrats de la població. La bretxa de gènere, les primeres onades feministes i la dissociació entre esposa, mare i treballadora generen imatges i discursos sobre la feminitat que van variant al llarg del segle XX. l llarg de les dues sessions, s'exploraran exemples de l'androginisme i les noves masculinitats, de l'epidèmia de la sida, de la fluïdesa de gènere i el pop (de Madonna a Genesis P-Orridge, de Bowie a Kurt Cobain), de l'art de Keith Haring i David Wojnarowicz, de la generació X i de l'auge de les xarxes socials.


Dilluns 3 de maig: Identitats: del baby boom a la desconstrucció del gènere. Part II

L'adaptació del somni americà a les noves generacions implica necessàriament garantir-lo a tots els estrats de la població. La bretxa de gènere, les primeres onades feministes i la dissociació entre esposa, mare i treballadora generen imatges i discursos sobre la feminitat que van variant al llarg del segle XX. Al llarg de les dues sessions, s'exploraran exemples de l'androginisme i les noves masculinitats, de l'epidèmia de la sida, de la fluïdesa de gènere i el pop (de Madonna a Genesis P-Orridge, de Bowie a Kurt Cobain), de l'art de Keith Haring i David Wojnarowicz, de la generació X i de l'auge de les xarxes socials.

Horarios

CaixaForum Centre Social i Cultural

Dirección:
Av Francesc Ferrer Guàrdia, 6*8
Distrito:
Sants-Montjuïc
Barrio:
la Font de la Guatlla
Ciudad:
Barcelona
Dónde
CaixaForum Centre Social i Cultural
Cuándo
De 12/04/2021 a 03/05/2021

Número de teléfono

Información:
934768600
Información:
902223040
Fax:
934768635

Página web

Web venda d'entrades:
https://caixaforum.org/ca/barcelona/

You may also be interested in...