Exposició 'Cap dia sense música! Sons musicals de la Barcelona del segle XVIII'

Atrás

Traductor de google :

El CRAI Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona i el Museu Diocesà de Barcelona presenten conjuntament l’exposició Cap dia sense música! Sons musicals de la Barcelona del segle XVIII, en les seves seus respectives, a l’Edifici Històric de la UB i a la Casa de l’Almoina. Les dues mostres expositives posen en relleu la gran vitalitat musical de què gaudia Barcelona en època moderna, concretament al segle XVIII. Així és, la música articulava el dia a dia dels ciutadans, ja fossin membres del clergat, la noblesa, la milícia, l’artesanat, el comerç i en general, tots els veïns de la ciutat comtal. El codi sonor de les campanes marcava el ritme vital de la ciutat, i el cant i el so dels instruments eren presents en multitud d’ocasions, tant religioses —celebrades dins i fora dels espais de culte—, com de caràcter laic, en espais públics —com el Teatre de la Santa Creu— i privats— com els salons de la noblesa i la burgesia. 

Els comissaris són Oriol Brugarolas Bonet, professor del Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la UB, Mercè Gras Casanovas, de l’Arxiu dels carmelites descalços de Catalunya i Balears, i Lluís Bertran, investigador independent i editor científic de l’ICCMU (Instituto Complutense de Ciencias Musicales), que han volgut presentar aquest panorama musical des d’una perspectiva divulgativa, tot i que sempre en un context de recerca. Així mateix, Pedro Rueda, professor i investigador de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la UB, ha estat el responsable de la vitrina Els tallers d’impressió dels llibrets de música.

Les dues exposicions són complementàries en la seva proposta d’un viatge musical per la Barcelona setcentista. Així, a les dues seus, com a peça rellevant, es presenta una cartografia musical creada pels comissaris i publicada per primer cop, que fa un recorregut per tots els espais musicals de la ciutat. La mostra del Museu Diocesà es dedica més concretament a explicar la música del segle XVIII, a partir dels concerts en l’espai privat dels salons, de les bandes militars, de les festes i diversions populars i de la música que sonava als convents femenins i a la catedral. Així mateix, hi ha un espai dedicat a la funció i activitat de les capelles de música de la ciutat de Barcelona. Per la seva banda, l’exposició del CRAI Biblioteca de Fons Antic, a partir del seu ric fons, fa un recorregut de caire bibliogràfic i iconogràfic pels diferents escenaris musicals del set-cents, que es completa amb reproduccions de documents externs d’arxius i museus de la ciutat comtal.  

Com a valor afegit, les dues mostres aporten músiques, bona part de les quals són inèdites, que sonoritzen els diferents espais musicals que es detallen al llarg del recorregut. Això ha implicat una tasca de recerca important per part dels comissaris, ja que són peces musicals recuperades, transcrites i enregistrades procedents del fons del CRAI Biblioteca de Fons Antic de la UB, del fons de música de la Catedral de Barcelona i de l’arxiu parroquial de Santa Maria del Pi. Per aquest motiu, es recomana l’ús d’auriculars per escoltar les peces musicals indicades amb els codis QR. 

Aquesta exposició forma part de les activitats científiques i de divulgació impulsades pel GEPAM (Grup per a l’Estudi del Patrimoni Musical) —integrat pel CRAI Biblioteca de Fons Antic, investigadors d’Història de la Música del Departament d’Història de l’Art de la UB i investigadors del CSIC, i amb el suport del Vicerectorat de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB.

Horarios

Otros

Se celebra en:
Museu Diocesà de Barcelona.

Museu Diocesà de Barcelona

Dirección:
Avinguda de la Catedral, 4
Distrito:
Ciutat Vella
Barrio:
el Barri Gòtic
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Museu Diocesà de Barcelona
Cuándo
De 21/09/2023 a 07/01/2024

Número de teléfono

Tel.:
93 315 22 13
Tel.:
93 270 10 17

You may also be interested in...