Exposició 'El viatge il·lustrat. Quaderns de camp: del llapis i el pinzell al món digital'

Atrás

Traductor de google :

Vol reflexionar sobre el paper del dibuix com a eina al servei de la ciència i el coneixement al llarg de la història, des de temps pretèrits fins a arribar als nostres dies. Tot i haver de conviure amb mitjans més immediats, com la fotografia i el vídeo, el dibuix continua viu actualment.  

Ja molt abans del naixement de la fotografia i el vídeo, els primers viatgers i viatgeres esperonats per finalitats científiques —ja es dediquessin a la geografia, l’arqueologia, la botànica, la zoologia, l’antropologia o l’art, entre altres camps del coneixement— van reflectir i difondre mitjançant el dibuix allò que havien vist durant els seus periples. Els il·lustradors i els quaderns de camp van esdevenir, per tant, elements indispensables en tota expedició científica.

Durant el segle xx, malgrat la generalització absoluta de la fotografia, el dibuix va continuar tenint un paper de primer ordre en la difusió del coneixement, en part perquè permet reflectir aspectes de la realitat que difícilment pot mostrar la fotografia. El naturalista Jordi Sabater i Pi (1922-2009), pioner de la primatologia, n’és un exemple destacat. En el centenari del seu naixement, el Museu Etnològic i de Cultures del Món li vol retre un homenatge a través de l’exposició d’alguns dibuixos i llibretes de camp que formen part del Fons Sabater Pi del CRAI Biblioteca de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i de les seves col·leccions pròpies.

El dibuix va tenir també un paper fonamental en la formació de les col·leccions museístiques i en les tasques d’inventari dels fons dels museus. Com a exemple d’això, la mostra de vitrina exposa tot un seguit de materials gràfics —des d’esbossos ràpids fets sobre el terreny durant les expedicions fins a dibuixos acurats— elaborats en el si del Museu Etnològic i de Cultures del Món per inventariar i contextualitzar els seus fons.  

Vinculades a aquesta mostra se celebraran dues jornades molt especials. Si sou urban sketchers, il·lustradors científics o simplement us agrada dibuixar us proposem un repte: dibuixeu l’experiència personal de les vostres vacances.

Veniu el dissabte 18 de juny a la primera jornada, en la qual us repartirem una sorpresa i us explicarem la dinàmica del repte. La segona jornada, el dissabte 17 de setembre, es projectaran les quinze obres seleccionades i podreu participar en taules rodones amb reconeguts il·lustradors com Lapin i Carlos Puche.

Per participar-hi és imprescindible la inscripció prèvia.

Horarios

Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada

Dirección:
Carrer de Montcada, 12
Distrito:
Ciutat Vella
Barrio:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Ciudad:
Barcelona
Dónde
Museu Etnològic i de Cultures del Món *c. Montcada
Cuándo
De 18/06/2022 a 06/11/2022

Número de teléfono

Tel.:
932562300

You may also be interested in...