“La médium y el poeta”

Atrás

Traductor de google :

Reobertura, 12 de juny

Exposiciones. La extraordinaria relación entre Joan Brossa y la artista y médium catalana Josefa Tolrà.

Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) conoció a la artista y médium catalana Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) con motivo de las visitas que los amigos del entorno de Dau al Set y del Club 49 hacían a Cabrils para admirar el talento visionario de esta mujer campesina, que hablaba con los espíritus de los muertos y dibujaba siguiendo dictados superiores: “Un ser de luz guía mi mano”. Eran los años cincuenta.

Sobre esta extraordinaria relación se conserva un documento audiovisual excepcional registrado en 1998, pocos meses antes de la muerte del poeta. En ninguna otra ocasión Brossa habló o escribió sobre la fascinación que sentía por Pepeta. Los dos creían en el más allá y en el bien común, eran excéntricos y ácratas de espíritu.

Brossa admiraba la médium y los dibujos “fluídicos” que realizaba. Josefa Tolrà amaba al poeta y el aura de luz que desprendía. En una ocasión le dijo: “Tú, niño, estás al lado de Dios. Pero estás de espaldas…”. Apreciaba la bondad de Brossa, anarquista de corazón como ella, y su renuncia a cualquier imposición que no fuera la vida en libertad y la pobreza como forma de emancipación.

Con esta exposición, Barcelona acoge un conjunto extenso y representativo de la creatividad visionaria de Josefa Tolrà y lo pone en relación con la creación más metafísica y existencialista del poeta. Una historia de amor al Universo que se podrá visitar hasta el 31 de mayo.


Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998) va conèixer l´artista i mèdium catalana Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959) amb motiu de les visites que els amics de l'entorn de Dau al Set i del Club 49 feien a Cabrils per admirar el talent visionari d'aquesta dona pagesa que parlava amb els esperits dels morts i dibuixava seguint dictats superiors: "Un ésser de llum guia la meva mà". Eren els anys cinquanta.

Sobre aquesta extraordinària relació es conserva un document audiovisual excepcional enregistrat el 1998, pocs mesos abans de la mort del poeta, relacionat amb una exposició organitzada a Mataró en què es presentaven tres dibuixos de la mèdium, dos d'ells propietat de Joan Brossa i ara dipositats al MACBA.

En cap altra ocasió el poeta va parlar o escriure sobre la fascinació que sentia per aquesta dona sense estudis ni coneixements artístics que era capaç de parlar sobre la teoria dels colors o escriure poesies evocant la fraternitat i la justícia social. Tots dos creien en el més enllà i en el bé comú, eren excèntrics i àcrates d'esperit, estaven afectats per l'inconegut i alliberats dels diners.

Brossa estava interessat per la creació hipnagògica i llegia sobre psicoanàlisi i a Jung. La Pepeta de manera natural, i des d´una prospecció cap a l´interior, era capaç d'assolir experiències extrasensorials i místiques que abolien les coordenades del temps i l'espai. Brossa va admirar la mèdium i els dibuixos "fluídics" que feia. Anys després la recordava amb devoció a la conversa enregistrada en un vídeo on explicava fets i dites de la mèdium de Cabrils. Per la seva banda, Tolrà s'estimava el poeta i l´aura de llum que desprenia. En una ocasió li va dir: "Tu, noiet, estàs al costat de Déu. Però hi estàs d'esquena...". Apreciava la bondat del poeta, anarquista de cor com ho era ella, i la renúncia que feia a qualsevol imposició que no fos la vida en llibertat i la pobresa com a forma d'emancipació.

Amb aquesta exposició temporal, comissariada per Pilar Bonet i Sandra Martínez, la Fundació Joan Brossa reprèn el cicle ´La realitat en crisi´ iniciat amb la mostra ´Art i follia. Joan Obiols Vié. Psiquiatre i humanista´ i planteja una exposició, formada per un centenar de peces i dibuixos, alguns d´inèdits, que posa en relació i diàleg astral la mèdium i el poeta. Un projecte que ha estat possible gràcies a la col·laboració de l´Associació Josefa Tolrà i de l´ACM i al suport de l´Ajuntament de Barcelona. Per primera vegada, Barcelona acull un conjunt extens i representatiu de la creativitat visionària de la mèdium i artista Josefa Tolrà i el posa en relació amb la creació més metafísica i existencialista del poeta. Una història d'amor a l'Univers que es podrà visitar fins al 31 de maig.

Horarios

Otros

Se celebra a:
Fundació Joan Brossa.

Fundació Joan Brossa

Dirección:
C Seca, 2
Distrito:
Ciutat Vella
Barrio:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Código postal:
08003
Población:
Barcelona

Aparcamientos

My Beautiful Parking

C Bòria 17

933041580

Aparcament Born

Pl Comercial 1

932683834

Aparcament Princesa

Via Laietana 20

933107835

Restaurantes

Pastisseria Brunells

C Princesa 22

936536468

Bodega La Puntual

C Montcada 22

933 103 545

Espai ClubHaus

Av Marquès de l'Argentera 13

Restaurant Narciso

C Princesa 9

936888695

Restaurant San Pedrito

C Fusina 6

938581070

Dónde
Fundació Joan Brossa
Cuándo
Del 06/02/2020 al 25/10/2020.

Número de teléfono

Tel.:
934589994

Página web

Web:
fundaciojoanbrossa.cat

Me gusta 154

You may also be interested in...