Saps què és el Certificat d’Eficiència Energètica?

dl., 02/06/2023 - 10:57

Habitatge. Al "Saps què és" d'aquest mes, t'expliquem que és el Certificat d'Eficiència Energètica, un document necessari si vols llogar o comprar un habitatge.

El Certificat d’Eficiència Energètica és el document que ens informa sobre el grau d’eficiència energètica d’un habitatge. Ens ofereix informació sobre l’estat de l’habitatge i juntament amb la cèdula d’habitabilitat, i és un document  necessari a l’hora de vendre o llogar un habitatge.

L’eficiència energètica és  el grau d’energia que necessita  un habitatge per aconseguir el confort necessari en relació a la calefacció, refrigeració, ventilació, producció d’aigua calenta i il·luminació.

En concret, el Certificat d’Eficiència Energètica mesura dos paràmetres: la quantitat d’energia que consumeix un habitatge i les emissions CO2 que desprèn.

Les emissions de CO2 que desprèn un habitatge van referides al tipus d’energia que consumeix. Així, per exemple, un habitatge que utilitzi energies renovables emetrà un nivell baix de *CO2 i serà més que eficient un altre habitatge que utilitzi gas butà, per exemple.

Com menys consum necessiti un habitatge per aconseguir el confort necessari i menys emissions de CO2 desprengui, més alta serà l’eficiència energètica d’aquest.

El Certificat d’Eficiència Energètica relaciona set categories d’eficiència energètica, de la A a la G: un habitatge amb categoria A tindrà l’eficiència energètica més alta, mentre que els habitatges menys eficients energèticament obtindran la qualificació G. Una eficiència energètica alta suposarà, no només  menys cost energètic, sinó també que un habitatge més sostenible.

El Certificat d’Eficiència Energètica l’emet un tècnic habilitat i té una durada de 10 anys, excepte quan informa d’una categoria G (l’eficiència energètica més baixa que tindrà una validesa de 5 anys.

Si vols saber la qualificació energètica d’un edifici o habitatge, tens a la teva disposició el cercador de certificats d’eficiència energètica del web de l’Institut Català de l’Energia.

Recorda que, si tens dubtes sobre la documentació relacionada amb el teu habitatge o qualsevol tema relacionat amb l’habitatge, pots contactar amb l’Assessoria d’Habitatge a través dels Serveis infoJOVE de Barcelona.