You are here

El 'repte urbà' de regeneració d'edificis d'habitatges amb sistemes innovadors sostenibles ja té guanyadors

Un 'repte urbà' impulsat per la Gerència d'Urbanisme i l'Institut Municipal d'Urbanisme

Els tres treballs seleccionats (‘Aligra’, ‘Regenerar Barcelona’, ‘Innofab’) han estat escollits d’entre un grup de 8 propostes realitzades per equips multidisciplinaris, i de manera agrupada per 29 empreses i entitats. La trobada, a Ca l’Alier, també va comptar amb una taula de debat d’experts per a abordar la importància de programes de regeneració urbana pel futur de les ciutats contemporànies i el rol clau que tindrà la innovació dins el sector de la construcció i l’arquitectura per a donar resposta a aquest repte.

El passat dimarts 22 de novembre, el Taller de Ciutats de l’edifici de Ca l’Alier (Pere IV, 362), al barri de Provençals del Poblenou, va acollir l’acte institucional de presentació dels tres projectes guanyadors de l’anomenat ‘repte urbà’, aquesta estratègia d’actuacions per a millorar les condicions d’habitabilitat urbana en entorns de proximitat que es va posar en marxa aquest passat estiu, i que està inclosa dins del Programa de Regeneració Urbana (PRU) promogut per la Fundació BIT Habitat, de la mà de l’Institut Municipal d’Urbanisme i la Gerència d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

Un ‘repte urbà’ que impulsa la implementació d’un sistema que,  a partir d’un bloc d’habitatges a regenerar, es pugui aplicar a base de ‘kits’ modulars (2D o 3D) que es puguin incorporar segons les necessitats específiques per a cada comunitat al llarg del temps.

Recordem que la convocatòria per a participar-hi va estar oberta des del mes de juliol fins a principis del mes d’octubre d’enguany i que la proposta va despertar molt d’interès, presentant-s’hi 8 propostes realitzades per equips multidisciplinaris i de manera agrupada per 29 empreses i entitats.

Això s’ha traduït en el fet que els treballs lliurats han tingut un alt nivell de qualitat que es reflecteix en aquests tres punts, característiques que havien de complir a la convocatòria:

  • integrals: inclouen noves solucions de disseny, materials i adaptacions dels existents i noves tecnologies.
  • implementables en l’espai real: la majoria de propostes plantegen 4 mesos per a la fabricació i instal·lació del prototipus i 12 de monitoratge.
  • modulars i flexibles: contenen un prototipus a escala real que inclou un mòdul d’ampliació de volum; un mòdul d’envolupant bioclimàtica, mòdul aljub, mòdul fotovoltaic i mòdul smart building.

Així, els tres treballs guanyadors (‘Aligra’, ‘Regenerar Barcelona’, i ‘Innofab’) van ser exposats per part dels tres equips redactors: David Juárez, arquitecte i membre de l’estudi ‘Straddle 3′, va explicar les característiques de l”Aligra’; al seu torn, Pere Joan Ravetllat, catedràtic d’universitat i responsable del grup de recerca ‘Rearq’, de la Universitat Politècnica de Catalunya, ho va fer amb ‘Regenerar Barcelona’; mentre que el tercer, ‘Innofab’ va ser presentat per Teresa Batlle Pagès, arquitecta i membre de l’estudi Picharquitects/Pich i Aguilera.

Característiques dels tres projectes seleccionats 

  • ‘Aligra’: aquesta proposta de ‘Straddle 3’ (Societat Orgànica, Tall-Fusta i Tejido) ha estat el treball que ha obtingut els millors punts per part del comitè de selecció. Consisteix en una estructura de fusta que inclou un sistema de muntatge per capes que li permet a l’usuari fer canvis. Aquesta ‘polivalència’ fa que una primera capa sigui l’ampliació de l’estructura, feta en fusta, i que aquesta es pugui convertir, per exemple, en un balcó afegit. Mentre que les segones capes correspondrien a les diferents maneres de cobrir aquest balcó, fent-se possible gràcies a un sistema de construcció lleugera i desmuntable, en una mena de mecano de treure i posar. La part superior d’aquesta estructura pot incloure una coberta vegetal o plaques solars.
  • ‘Regenerar Barcelona’: el segon treball ve de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb l’empresa Constraula: una proposta que es caracteritza pel binomi versatilitat-adaptabilitat, i on la fusta també es converteix en el material principal a l’hora de muntar espais  interiors, exteriors o semiexteriors. Tot plegat, un projecte amb una estructura autoportant, pensat per a millorar les condicions d’habitabilitat en polígons d’habitatges; i on també poder-lo implementar en qualsevol situació per fer créixer els pisos i dotar-los de millors condicions energètiques i de sociabilitat.
  • ‘Innofab’: aquí, l’equip format per ‘Pich Aguilera Arquitectes’, ‘Pich Architects’, ‘Pich Innovation’, ‘Metalperfil’ i ‘VerdticalUrban Biotechnology’ s’ha destacat per un projecte que té per leitmotiv ‘créixer en estructures metàl·liques’, i on l’economia circular té un paper important; és a dir, conscients que tots els elements que es fan servir tenen com a mínim un 80% de material reciclat i es poden reutilitzar. En el cas de l’’Innofab’ es planteja una estructura metàl·lica i sistemes de tancament industrialitzats, una solució que també permet afegir balcons, per a posar un exemple.

Al final de la presentació es va celebrar una xerrada que, amb el títol de ‘Com fer front al repte de la regeneració urbana a les ciutats’ va debatre al voltant de temes com el paper d’aquesta en els sectors de la construcció i arquitectura; el rol de la innovació en el futur de la ciutat construïda; o el futur de la ciutat construïda europea.

En aquesta àgora hi van participar Laia Grau (Gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona); David Martínez (Gerent de l’Institut Municipal d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona); Isabella Longo (Directora de Projectes de BIT Habitat); Josep Gassiot (Assessor del President del Gremi de Constructors d’Obres de Barcelona); així com els tres membres dels equips redactors que hem citat amb anterioritat.

Tots tres projectes rebran un ajut econòmic d’entre 100.000 i 150.000 euros per a fer front al 80% de la despesa del que val fer els prototips; uns mòduls per a provar-los durant un any i validar-los tècnicament en edificis dels barris del Besòs i el Maresme. S’espera poder tenir enllestides les creacions la primavera de l’any vinent i provar-les primer en blocs de pisos d’aquest barri del districte de Sant Martí.