You are here

L'IMU participa en l'Exposició Internacional d'Horticultura de Yangzhou

L'IMU, a Yangzhou

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Urbanisme, ha tingut l’opotunitat de participar -a través d’un estudi previ- en l’Exposició Internacional d’Horticultura que s’està celebrant des del passat 8 d’abril a la ciutat de Yangzhou (província de Jiangsu), a l’est de la Xina. El certamen es desenvoluparà al llarg dels sis pròxims mesos, i Barcelona, en aquest cas, hi és present amb una instal·lació que rememora l’obra de Gaudí, tot passant pels nostres tradicionals ‘terrats’ o la planificació urbana de L’Eixample.

Tots coneixem la importància que té l’horticultura i, en definitiva, el ‘verd’ en la planificació urbana de les ciutats del futur; per aquest motiu, l’Exposició Internacional d’Horticultura que s’acaba d’inaugurar fa unes setmanes a la ciutat xinesa de Yangzhou, a l’est de la Xina, s’ha convertit en un dels principals referents internacionals d’aquest sector en els últims anys.

Les exposicions internacionals d’horticultura són una gran oportunitat per a les persones de diferents països per a compartir idees sobre els seus estils de vida, les seves economies ecològiques, els seus estils de vida sostenibles, però últimament també s’ha convertit en una forma d’art.

En total hi ha uns 150 tipus de plantes dins d’aquest parc; totes elles repartides pels 13 pavellons que té aquesta l’Exposició, tot plegat distribuït en 230 hectàrees de terreny. Alguns simbolitzen els artístics jardins d’altres urbs xineses com Beijing, Xangai o Macau. I d’altres, emulen la disposició d’altres que podem trobar en altres llocs del món.

Una trobada, que en certa manera, permetrà gaudir de jardins estrangers sense necessitat de viatjar.

Barcelona i el seu patrimoni artístic i urbà més reconegut

Ara fa dos anys, la ciutat de Barcelona es va unir al Programa Europeu de Cooperació Urbana Internacional “IUC-Asia”. I és precisament dins del marc d’aquest programa de cooperació, que la nostra ciutat va ser convidada a participar en l’Exposició Internacional d’Horticultura de Yangzhou 2021, un certamen organitzat per l’ajuntament d’aquesta ciutat.

L’Exposició Internacional d’Horticultura de Yangzhou se celebrarà d’abril a octubre de 2021, al recinte firal de Zaolinwan, a la mateixa ciutat. El lema del certamen és “Ciutat verda, vida saludable” i tindrà una duració de cent vuitanta dies. S’espera que al llarg d’aquests sis mesos, el certamen rebi uns 4 milions de visitants. Cal subratllar també, que Yangzhou és molt coneguda per la seva història d’horticultura .

Barcelona ha estat convidada a presentar un disseny de jardí que formarà part d’un conjunt més extens configurat per dissenys de diverses ciutats d’arreu del món.

El disseny conceptual de jardí és un projecte dut a terme per l’IMU, porta per títol “El jardí del drac” i representa el passat i present de la ciutat, la seva cultura i tradicions, així com la importància dels espais verds urbans per a propiciar una ciutat més sana i sostenible.

La proposta presentada recull la llegenda de Sant Jordi, donant protagonisme a un drac simbòlic, figura mitològica que històricament ha inspirat múltiples elements arquitectònics, mobiliari urbà i parcs de Barcelona. Hi ha referències a Antoni Gaudí, als plànols originals del barri de L’Eixample i es fa una al·legoria als terrats i balcons per tal que esdevinguin vitals en el desenvolupament d’un model de ciutat compacte més sostenible que potencia la infraestructura verda.