On pots cercar un habitatge?

Borsa d'Habitatge de Lloguer de Barcelona

La Borsa d'Habitatge de Lloguer de Barcelona ofereix a les persones d'entre 18 i 35 anys la possibilitat d'accedir a un pis de lloguer a un preu més assequible de l'existent al mercat immobiliari, gràcies als beneficis que, en qüestions tan importants com les assegurances i la mediació, gaudeixen les persones propietàries que inclouen el seu pis en aquesta borsa.

La Borsa actua com a mediadora per facilitar els acords dels contracte d'arrendament, entre les persones propietaris d'habitatges buits i possibles llogaters, i gestiona la seva signatura i fa el seguiment del compliment de les obligacions contractuals.

Les despeses de gestió són gratuïtes y només cal pagar un mes de fiança, sense cap garantia addicional.

  • Per accedir-hi cal complir una sèrie de requisits: estar empadronat a Barcelona, tenir uns ingressos entre el mínim i el màxim establerts, estar registrat en el Registre de Sol·licitants d'HPO de Barcelona...
     
  • Informa-te'n a qualsevol de les Oficines d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona (amb cita prèvia!).

Llistes gratuïtes de pisos

Mai s'ha de pagar per obtenir un llistat de pisos de lloguer, doncs sovint al darrere hi ha amagades conductes fraudulentes (telèfons que no donen línia, pisos que no existeixen...).

A les següents adreces pots sol·licitar llistes gratuïtes de pisos disponibles:

  • Cambra de la Propietat Urbana: entitat sense ànim de lucre al servei dels propietaris de béns immobles, als quals representa i ajuda per defensar els seus interessos. Ofereix un llistat gratuït de pisos de lloguer o compra.
  • Col·legi d'Administradors de Finques: organisme que aglutina els professionals encarregats d'administrar finques de tercers, ja siguin urbanes o rústiques. Disposa d'un servei gratuït al ciutadà de borsa de lloguer tant presencial (a la seva oficina) com virtual (el seu web consta d'un cercador on es poden cercar pisos i altres immobles en lloguer, segons comarca, ciutat, barri, trets de l'habitatge...).

Pàgines web

Existeixen moltes planes web dedicades a la recerca d'allotjament.

Són útils perquè posen directament en contacte propietaris i llogaters (ALERTA: algunes d'elles contenen ofertes d'agències immobiliàries), i permeten afinar la recerca definint criteris com ara el preu, la superfície o la zona geogràfica.

La majoria de pàgines web tenen un perfil propi en xarxes socials com Twitter o Facebook, i algunes també han dissenyat aplicatius pel mòbil que et facilitaran la teva cerca d'habitatge.
 

Agències immobiliàries

Una altra opció és acudir a intermediaris com els Agents de la Propietat Immobiliària (API), professionals que, de manera regulada i acreditant una formació específica, presten serveis d'intermediació, consultoria i assessorament en tot tipus de transmissió immobiliària, a canvi d'una comissió.

Xarxa personal

Fes saber als teus coneguts, amics i familiars que vols llogar un pis, així podràs esbrinar si algua persona propera a tu o a la teva xarxa de contactes volen compartir, llogar o vendre un allotjament. Per això et pot ser d'utilitat aprofitar les xarxes socials 2.0.

Assessoria en habitatge compartit

El Departament de Joventut de l'Ajuntament de Barcelona ofereix un servei d'assessorament on una advocada especialista en habitatge ofereix orientació en la recerca d'habitació, connectant persones que ofereixen habitació per llogar i joves que en busquen.

Premsa especialitzada i cartells

Als quioscos trobaràs diaris especialitzats en immobiliària i diaris que inclouen un suplement específic amb ofertes i demandes d'allotjament.

També estigues atent/a als cartells penjats a les parets o als balcons de les mateixes finques on s'ofereixen pisos en lloguer o venda.

Habitatges de Protecció Oficial

Els HPO són habitatges que l'Administració ha qualificat com a protegits, amb l'objectiu d'introduir-los en el mercat i facilitar que hi accedeixin els col·lectius més desfavorits. Els avantatges fonamentals que ofereixen són el seu preu per sota del de mercat i els ajuts econòmics que es concedeixen per comprar-los.

Per optar a un habitatge d'aquest tipus cal inscriure's al Registre de Sol·licitants d'HPO de Barcelona, i complir els següents requisits:

  • Ser major d'edat o menor legalment emancipat/ada.
  • Residir i estar empadronat/ada a Catalunya (al municipi de Barcelona en el cas dels HPO de Barcelona).
  • No superar el límit d'ingressos màxims que estableix la normativa en cada convocatòria.
  • Tenir necessitat d'habitatge, perquè no se'n té cap o no se'n té un adequat.

Per informar-te sobre l'accés als HPO o sobre properes convocatòries, adreça't a qualsevol de les Oficines d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona.

Projecte de Lloguer solidari

Es tracta d'un projecte solidari de lloguer d'habitacions que posa en contacte joves de fins a 35 anys que requereixen d'un allotjament a preu assequible amb famílies o persones que disposen d'una habitació lliure i la volen llogar.

Segons les característiques de l'habitatge, el preu del lloguer serà d'un 30% sota el preu del mercat.

L'arrendatari tindrà dret, per contracte, a accedir a d'altres serveis de l'habitatge com ara la cuina, rentadora... I l'arrendador podrà sol·licitar al llogater una contraprestació social (per exemple, ajudar a portar la compra, alguna col·laboració en tasques domèstiques, classes particulars...).

Les sol·licituds es poden presentar als Serveis d'Estudiant de la Universitat o adreçant-se al Departament de Promoció de la Gent Gran (Pg. Sant Joan, 75 08009 Barcelona. Tel. 934 132 710).

Enllaços relacionats: