Treball de temporada

Moltes empreses i sectors requereixen personal de reforç per cobrir places en temporades concretes com poden ser l'estiu, el Nadal, les èpoques de rebaixes... A continuació es presenten unes quantes idees de possibles feines de temporada.

Per trobar aquest tipus d'oportunitats laborals de temporada pots utilitzar els canals de recerca de feina habituals: contactant directament a les empreses, entitats o associacions, mirant webs generalistes de feina o adreçant-te a Empreses de Treball Temporal.

Lleure

Durant les vacances escolars d'estiu, entitats públiques i privades organitzen diverses activitats per a infants i joves (colònies, camps de treball, rutes, campaments, casals...) que requereixen contractar persones amb el títol en monitoratge o direcció de lleure educatiu (consulta escoles i associacions que imparteixen aquesta formació).

Si ets monitor/a, la teva feina serà organitzar o contribuir a planificar activitats, i conduir i animar grups, mentre tens cura dels infants. Si has de coordinar alguna activitat, caldrà que tinguis el títol de director d'educació en el lleure. En tots els casos hauràs de demanar el certificat de delictes de naturalesa sexual.

Durant la resta de l'any, les feines temporals que es requereixen en l'àmbit escolar són les de monitor/a de menjador, de pati i de suport d'activitats extraescolars.

Convé que sàpigues que per treballar en oci educatiu, també és d'utilitat tenir experiència (encara que sigui voluntària), el títol de socorrista o el de manipulador d'aliments, i haver cursat estudis relacionats amb l'àmbit de l'educació i la pedagogia.

I si vols treballar a centres que organitzen activitats per temàtiques, tingues en compte que valoren la formació especialitzada en àmbits com la música, els idiomes, els esports, el medi ambient, el teatre...

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

Socorrisme

Durant l'estiu, hi ha gran demanda de socorristes a piscines, platges i instal·lacions esportives o de lleure, per atendre i preveure accidents.

Per treballar de socorrista, actualment és imprescindible ser Tècnic esportiu o tècnica esportiva en salvament i socorrisme.

Tingues en compte que cal ser major d'edat per presentar-se a les proves de selecció de socorristes del Servei de Prevenció i Salvament a les platges de Barcelona.

I que es valoren altres titulacions com les de desfibril·lador semiautomàtic, patró d'embarcació d'esbarjo, tècnic de transport sanitari, d'animador/a sociocultural o de monitor/a de lleure i tenir el permís BTP.

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

Turisme i Hostaleria

Durant la temporada estival, l'oferta més rellevant és al sector del Turisme i l'Hosteleria. Es concentra sobretot a les zones de platja, bars, restaurants, hotels i càmpings i en el cas de la informació o l'animació turística, a la recepció d'un hotel, un càmping, una oficina d'informació o un centre d'interès turístic (museu, parc temàtic d'atraccions...) atenent el públic, acompanyant grups o promovent productes i serveis.

Tot i que l'experiència no és indispensable, l'empresa pot demanar com a requisits estudis relacionats amb l'hostaleria i el turisme, el títol de monitor de lleure i activitats socioculturals i/o el de manipulador d'aliments.

Cal tenir facilitat de tracte amb el públic, bona presència, amabilitat, flexibilitat i capacitat d'adaptació i, molt sovint, dominar idiomes.

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

  • Fes-te amb llistes d'empreses per mitjà de les pàgines grogues o bé adreça't al Gremi de Restauració de Barcelona.
  • Les borses de treball en línia també poden ser un bon recurs per trobar una feina d'aquestes característiques.

Feina al camp

Als convenis col·lectius es defineix com a temporer/a (o personal de temporada) aquells treballadors/es contractats/ades per una empresa per fer tasques agràries en períodes de temps determinats. Entre els mesos de juny i novembre és quan augmenta la seva demanda ja que és l'època de recollida de moltes fruites.

Per fer de temporer/a cal tenir com a mínim 16 anys i, segons l'empresa agricultora, experiència en la realitat del treball al camp. A més a més, cal conèixer la regulació de les condicions de treball regulades pel conveni col·lectiu específic d'àmbit provincial.

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

Botigues, grans magatzems i supermercats

Per atendre l'augment de feina, les botigues i grans magatzems amplien la seva plantilla en les èpoques de Nadal, d'estiu i de rebaixes, així com durant els caps de setmana de la resta de l'any.

No s'acostuma a demanar experiència ni perfils concrets, però es valora la facilitat de paraula, les habilitats per tractar amb la clientela i el coneixement d'idiomes, especialment a les zones turístiques, és de gran utilitat.

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

Fàbriques, indústries i magatzems

Els sectors amb més demanda són: alimentació, metal·lúrgia, confecció, laboratori, fusta, impremta, electrodomèstics, paper, pintura...

Habitualment no cal una formació específica, però es valora tenir coneixements bàsics d'informàtica, el carnet de conduir i la capacitat d'adaptació als horaris intensius i rotatius (matí, tarda i nit).

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

Estacions d'esquí

A l'hivern, les estacions d'esquí mouen un gran nombre de personal que contracten directament o mitjançant empreses gestores dels espais (p. ex. botigues d'esquí, hotels...).

Les estacions d'esquí fan una selecció del personal que els interessa contractar cap als mesos de setembre i octubre, i els ofereix cursos formatius organitzats per l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya.

La formació a realitzar està lligada al lloc de treball pel que es contracta (pisters, personal de manteniment, trepitjaneus...). És important saber, que aquesta formació no és reglada, per tant és una formació que només et serveix a territori espanyol.

En el cas dels monitors d'esquí, normalment són autònoms o contractats per les escoles d'esquí, i se'ls demana que tinguin la formació reglada pertinent.

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

Creuers

Aprofitant que Barcelona és destí d'un gran nombre de creuers, l'opció d'embarcar-se en un per treballar és força atractiva. Però has de tenir present, que per accedir-hi has de ser major de 21 anys i tenir un bon nivell d'anglès.

Els perfils i possibles llocs de treball són molt diversos, per un costat estarien els estrictament relacionats en l'hostaleria (serveis de cuina, menjador, habitacions...) i també altres sectors com poden ser l'animació, l'administració, les relacions públiques, els traductors, i fins i tot serveis mèdics i de benestar.

També és important saber que durant el temps del contracte només disposaràs com a dies lliures dels establerts legalment com a mínim i que la durada dels contractes són normalment d'uns 4 mesos.

Ja que viuràs les 24 hores dalt del vaixell, no tindràs despeses d'allotjament ni manutenció (estaran cobertes per l'empresa del creuer). Això sí, compartiràs camarot amb un company del mateix sexe.

On pots trobar ofertes de feina d'aquest tipus?

  • Normalment les empreses contracten els serveis de gestió i reclutament de personal a empreses externes. 

Altres

Altres opcions de feina temporal pot ser fent promocions, enquestes i repartiment de publicitat, classes particulars i cangurs o donant suport a estivals i concerts.