Voluntariat

A Catalunya, s'entén el voluntariat com una manifestació solidària que es canalitza per mitjà d'entitats sense afany de lucre.

Si vols col·laborar en una acció voluntària en benefici de la comunitat, primer has de reflexionar sobre:

 • Què vols aconseguir? Què pots aportar al projecte?
 • Quin àmbit de voluntariat et motiva més?
 • Quina és la teva disponibilitat real? Quant temps hi pots dedicar, com pots desplaçar-te fins a l'entitat...?
 • Quina formació et cal per fer el voluntariat que t'agradaria?

Troba projectes de voluntariat...

A) Contactant amb entitats que desenvolupen tasques que t'interessen i presentant-te com a voluntari.

B) Responent a crides de voluntariat que fan les entitats, ja sigui per col·laborar en accions puntuals o de llarga durada.

 • Veuràs que les entitats organitzen accions i projectes de voluntariat en diferents àmbits, com per exemple:
  • Social. Ajuda a millorar la qualitat de vida i la integració social de col·lectius vulnerables: gent gran, drogodependents, persones privades de llibertat, persones immigrades i refugiades, persones amb discapacitat, infància i joventut en risc...

  • Comunitari. Per tal de millorar la comunitat on es viu, promou la participació social a centres comunitaris (ateneus, casals cívics...), entitats d'educació en el lleure (esplais, escoltes...), associacions de veïns, clubs esportius...

  • Cultural. Dinamitza accions culturals (de conservació, difusió, millora i creació), a través d'entitats en defensa del patrimoni, associacions de promoció de la cultura popular i tradicional, associacions artístiques, casals i ateneus, associacions de recerca cultural...

  • Ambiental. Promou la defensa del medi ambient i les bones pràctiques per tal d'incidir en la millora de la situació ambiental.

  • Per a la solidaritat internacional. Realitza projectes d'educació per al desenvolupament de països empobrits, i intervencions d'acció humanitària i d'emergència. En escasses ocasions, els voluntaris intervenen directament al país de destinació. Són els cooperants, preparats per actuar sobre el terreny, qui són contractats per desplaçar-s'hi [+ info]

  • Digital / Virtual. Col·labora a distància amb una entitat de voluntariat: fent ús de les tecnologies de la informació assessora en temes comptables, legals o fiscals; fa el disseny, la programació i el manteniment de pàgines web; participa en accions urgents (ciberactivisme)...

 • Si no trobes resposta a les teves inquietuds en cap entitat existent, tens l'opció de crear el teu propi projecte de voluntariat i buscar persones que hi col·laborin. Informa-te'n a Torre Jussana - Serveis Associatius.

C) Sol·licitant una assessoria en Voluntariat i participació al Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils de Barcelona (CRAJ).

Voluntariats per a menors d'edat

Per motius legals, la majoria d'entitats no accepten a menors d'edat per desenvolupar tasques de voluntariat.

 • A partir dels 14 anys, pots consultar a l'entitat que organitza el voluntariat si hi pots participar, presentant sempre un permís de consentiment del teu pare/mare/tutor.

Formació per a voluntaris

El Pla de Formació del Voluntariat de Catalunya (PFVC) dóna resposta a les necessitats formatives de voluntaris i organitzacions de voluntariat.

Consulta les convocatòries actuals de formacions a l'Agenda de cursos del PFVC.

Aquests cursos s'organitzen principalment des de les entitats col·laboradores del Pla, amb una àmplia experiència en aquest àmbit. Per a més informació, contacta amb elles directament.

 

 

[Actualització | Novembre 2016] 

Aquest contingut ha estat elaborat pel Centre d'Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ). No dubtis en contactar-hi si tens dubtes o suggeriments de millora.