Voluntariat

El voluntariat consisteix en la implicació i realització de tasques de manera altruista i no remunerada econòmicament. 

L’objectiu del voluntariat és treballar per la transformació social, i per poder aconseguir-ho es necessita de un alt grau d’implicació i compromís. 

El retorn que la persona voluntària rep no és econòmic, sinó emocional, vivencial i de creixement personal.

Si vols col·laborar en una acció voluntària en benefici de la comunitat, primer has de reflexionar sobre:

 • Què et porta a voler fer un voluntariat i que hi pots aportar?

 • Quin àmbit  t’inspira més?

 • Quina és la teva disponibilitat real? Quant temps hi pots dedicar, com pots desplaçar-te fins a l'entitat...?

 • És necessari formar-se/titular-se per fer un voluntariat?

Tipus de voluntariat

Veuràs que les entitats organitzen accions i projectes de voluntariat en diferents àmbits, com per exemple:

 • Social. Ajuda a millorar la qualitat de vida i la integració social de col·lectius vulnerables: gent gran, drogodependents, persones privades de llibertat, persones migrants i refugiades, persones en situació de discapacitat, infància i joventut en risc…
 • Comunitari. Per tal de millorar la comunitat on es viu, projectes que promouen la participació social a centres comunitaris (ateneus, centres cívics...), entitats d'educació en el lleure (esplais, escoltes...), associacions de veïns, clubs esportius…
 • Cultural. Dinamitza accions culturals (de conservació, difusió, millora i creació), a través d'entitats en defensa del patrimoni, associacions de promoció de la cultura popular i tradicional, associacions artístiques, casals i ateneus, associacions de recerca cultural…
 • Ambiental. Promou la defensa del medi ambient i les bones pràctiques per tal d'incidir en la millora de la situació ambiental participant en entitats ecologistes, d’educació ambiental, protectores d’animals...
 • Per a la solidaritat internacional. Acompleix projectes d'educació per al desenvolupament de països empobrits, amb intervencions d'acció humanitària i d'emergència. En escasses ocasions, els voluntaris intervenen directament al país de destinació. Són els cooperants, preparats per actuar sobre el terreny, qui són contractats per desplaçar-s'hi.
 • Digital / Virtual. Col·laborant a distància amb una entitat de voluntariat: fent ús de les tecnologies de la informació, assessora en temes comptables, legals i fiscals; fent el disseny, la programació i el manteniment de pàgines web; participant en accions urgents (ciberactivisme)...

Si no trobes resposta a les teves inquietuds en cap entitat existent, tens l'opció de crear el teu propi projecte de voluntariat i buscar persones que hi col·laborin. Informa-te'n a Torre Jussana - Serveis Associatius.

On trobar projectes de voluntariat

Si necessites més informació o aclarir dubtes pots sol·licitar una asesoria de voluntariat i participació al Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils (CRAJ) de Barcelona.

Voluntariats per a menors d'edat

Per motius legals, la majoria d'entitats no accepten a menors d'edat per desenvolupar tasques de voluntariat. Tot i així és possible fer-ne amb l’autorització del teu tutor o tutora legal.

 • A partir dels 16 anys, pots consultar a l'entitat que organitza el voluntariat si hi pots participar. A més existeix la Borsa jove de la Federació Catalana de Voluntariat Social on hi trobaràs ofertes de voluntariat específiques per a joves.
 • Si tens menys de 16 anys, et serà feixuc trobar un voluntariat a mida. Però tens l’opció de fer voluntariat en família o bé participar durant l’estiu en un camp de treball. Pots buscar-lo a la borsa jove de la FCVS a la i a l’apartat de Camps de Treball de la Generalitat de Catalunya.

Formació per a voluntaris i voluntàries

Tot i que no és necessari tenir formació expressa per fer voluntariat, per qui vulgui estar interessat en fer-ne, el Pla de Formació de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (PFAVC) dóna resposta a les necessitats formatives de voluntaris/es i organitzacions de voluntariat.

Consulta les convocatòries actuals de formacions a l'Agenda de cursos del PFVC o, si ho prefereixes, en el catàleg les trobaràs organitzades per temàtiques.

Aquests cursos s'organitzen principalment des de les escoles de formació del Pla, amb una àmplia experiència en aquest àmbit. Per a més informació, contacta amb elles directament.