Cooperació internacional

El cooperant és la persona que treballa (amb contracte laboral) executant projectes en una entitat dedicada a la cooperació internacional per al desenvolupament i l'acció humanitària.

A banda d'una adequada i acreditada formació o titulació acadèmica oficial, els cooperants tenen una provada experiència professional.

En general, els cooperants disposen d'experiència prèvia fent voluntariat a l'estranger.

Si vols treballar en el món de la cooperació has de saber que aquest sector està molt professionalitzat i que el 90% de la feina la realitza personal local.

També has de tenir en compte que és imprescindible el coneixement de l'idioma oficial del país de destí, formació en marc lògic (eina emprada en els projectes de cooperació) i dinàmiques participatives, tenir disponibilitat d'un mínim de temps (normalment de 3 mesos) i coneixements específics, útils per al projecte.

Treballar com a cooperant

Per trobar ofertes laborals en el món de la cooperació, adreça't directament a les entitats d'aquest àmbit (ja que sovint disposen d'una borsa de treball) i navega per portals web especialitzats, com per exemple:

Estatals

Internacionals

Formar-se com a cooperant

La formació en cooperació és convenient per col·laborar en una organització solidària, tant per treballar-hi com a cooperant professional com per fer-hi un voluntariat.

A Barcelona, existeixen múltiples centres que ofereixen formació especialitzada en cooperació internacional i desenvolupament, des de cursos, tallers, seminaris i jornades de formació, a màsters i postgraus.

Normalment, els cursos són d'introducció a la cooperació, giren entorn la perspectiva de gènere, la gestió de projectes i el seu finançament, les dinàmiques participatives...

Al butlletí Intercom de Lafede.cat pots trobar llistats de cursos actualitzats que s'ofereixen a Catalunya sobre múltiples temàtiques. O al directori de l’AECID, o a través del campus online de la Coordinadora d’ONG pel desenvolupament.

Tingues en compte que pots sol·licitar les Beques MAEC- AECID per formar-te en cooperació internacional a l'estranger:

  • Oferta de formació, generalment de postgrau, del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació per a joves titulats universitaris superiors (i, en alguns casos, estudiants universitaris d'últim curs).
  • Amb l'objectiu d'afavorir la mobilitat dels i les estudiants, s'adrecen tant a espanyols que volen marxar a l'estranger a formar-se, com a estrangers que volen estudiar a Espanya.

 

[Actualització | Maig 2017] 

Aquest contingut ha estat elaborat per l'Assessoria de Mobilitat internacional del Departament de Joventut. No dubtis en contactar amb el Centre d'Informació i Assessorament per a Joves (CIAJ) si tens dubtes o suggeriments de millora.