Barcelona posa en marxa un telèfon de suport emocional per a la ciutadania

27/03/2020 - 18:16

Salut mental. L’objectiu és prevenir el deteriorament de la salut mental que pot provocar la situació de confinament, sobretot, entre les persones més vulnerables.

El nou servei, creat en el context de l’actual crisi sanitària provocada per la Covid-19, complementa altres iniciatives similars pensades específicament per a treballadors de la llar, professionals autònoms o joves i adolescents. L’objectiu és prevenir el deteriorament de la salut mental que pot provocar la situació de confinament, sobretot, entre les persones més vulnerables.

L’Ajuntament de Barcelona i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) han acordat posar en marxa un nou servei d’atenció telefònica per donar suport emocional a la ciutadania. La mesura s’ha pres davant l’alerta sanitària originada per la Covid-19 i tindrà una vigència inicial de tres mesos. L’objectiu és vetllar per la salut mental i emocional de la població, sobretot, de les persones més vulnerables, davant el possible deteriorament com a conseqüència del confinament.

El número de telèfon és el 649 756 713 i l’horari d’atenció és de dilluns a diumenge, de 9.00 a 20.00 hores, accessible també per a persones amb sordesa. Al principi s’activaran quatre línies, que podran arribar a un màxim de divuit d’acord amb la demanda, i 36 psicòlegs i psicòlogues amb experiència en emergències atendran les trucades. El telèfon estarà a disposició de qualsevol persona que ho necessiti i, si el o la professional ho determina, es faran derivacions al servei psiquiàtric o psicoterapèutic pertinent. En cas de detectar un problema de violència masclista, es farà la derivació al servei pertinent.

Aquest nou servei d’atenció psicològica per a la ciutadania en general es complementa amb altres serveis específics per a diferents sectors:

  • Suport emocional als autònoms i autònomes: el número de telèfon és el 900 505 805 (amb clau d’accés AUTONOMS2020) i funciona de les 6.00 a les 24.00 hores.
  • Suport emocional a les treballadores de la llar i de la cura: el número de telèfon és també el 900 505 805 (amb clau d’accés DOMICILIO2020) i funciona de les 6.00 a les 24.00 hores.
  • Suport psicològic per al personal municipal en serveis essencials: el Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un nou servei d’assessorament psicològic per al personal que treballa aquests dies en serveis considerats essencials.
  • Suport psicològic per a altres professionals de serveis essencials: el número de telèfon és el 935 678 856 i l’horari d’atenció és de dilluns a diumenge, de 9.00 a 20.00 hores.
  • Telèfon de l’Esperança: el número actual és el 682 900 500 i funciona les 24 hores al dia els 365 dies de l’any.
  • Serveis de suport específic per a joves que s’han adaptat a la nova situació: