"Bitllet d’anada i tornada?". Jornada sobre joves, emigració i oportunitats pel retorn

09/06/2017 - 12:41

Joves. Presentació d'estudis de recerca sobre Mobilitat internacional juvenil i les línies d'acció del futur Programa Retorn amb oportunitats, en el marc del Pla per al Foment de l'Ocupació Juvenil i de Qualitat.

 

El Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil i de Qualitat de l’Ajuntament de Barcelona conté 39 mesures per promoure l’ocupació de les persones joves amb condicions de treball dignes.

Una de les prioritats incloses en aquest pla és la d’articular un programa de retorn amb oportunitats i acompanyament en els processos migratoris, és a dir, posar en marxa mesures de retorn del talent jove que ha emigrat i vol cercar oportunitats a la ciutat de Barcelona.

Amb l’objectiu de desenvolupar aquesta mesura en un seguit d’accions concretes, el març de 2017 es va constituir un grup de treball interdepartamental liderat pel Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona i conformat per Barcelona Activa, Diplomàcia de Ciutats, la Fundació BCN Formació Professional i la Xarxa FP, el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, el Consell de la Joventut de Barcelona, Avalot – Joves de la UGT i Acció Jove – Joves de CCOO.

Per tal de donar a conèixer el fruit de les sessions realitzades, el 29 de juny, dins de la jornada Bitllet d’anada i tornada? es mostrarà de manera resumida les línies d’acció del futur Programa Retorn amb oportunitats, perfilades en 4 grans eixos: Informació i tramitació per al retorn, Emancipació: treball i habitatge, Vivència sociocultural-emocional, Competencial.

A més a més, es presentaran estudis de recerca entorn la mobilitat internacional juvenil, que ofereixen una visió acadèmica, però també vivencial sobre aquest fenomen:

Migracions juvenils intraeuropees en context de crisi econòmica, amb Joan Ganau.

Londres no és el Regne Unit. Experiències d’emigració de joves catalans a Londres, amb Clara Rubio.

Però allà no fa molt de fred? Emigració juvenil espanyola a Noruega, amb Susanne Bygnes.

Diagnosi d’altres estudis i dades existents sobre joves que tenen la intenció de marxar, que han marxat, i que estan fora i es plantegen tornar a Catalunya. A càrrec de Jordi Estivill, tècnic de la Unitat d’Anàlisi de la Realitat juvenil del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

La jornada també oferirà un espai de trobada i d’intercanvi d’experiències entre joves que han viscut a l’estranger i professionals experts en l’àmbit de la Mobilitat internacional. En aquest sentit, es comptarà amb la participació dels i les joves:

—  Cèlia Olivares, jove que ha realitzat un intercanvi educatiu Erasmus als Països Baixos i un Servei de Voluntariat Europeu a Bulgària, ha fet d’au-pair a Bulgària i ha participat en projectes de participació a Europa. Tot just torna a Barcelona.

—  Eva Fancelli, jove que actualment està fent d’au-pair al Regne Unit desprès de formar part d’un projecte del Servei de Voluntariat Europeu a Eslovènia.

—  Jordi Ardanuy i Ivan Gordillo: joves retornats que, desprès de fer una estada a Països Baixos i Dinamarca, respectivament, han fundat la startup Studio Khamai.

—  Mònica de Ayguavives: jove retornada desprès de viure a diferents països fent pràctiques, estudiant i treballant.

Clourà l’acte Carmen Andrés Añón, Regidora d’Infància, Joventut i Gent Gran de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Jornada adreçada a: Professionals vinculats al món juvenil i interessats en Mobilitat internacional i el retorn, així com a joves que han retornat de fer una estada a l’estranger

Data: Dijous 29 de juny de 2017, de 9:15 a 14:30h

Lloc: Sala Emprèn al Centre per a la Iniciativa Emprenedora Glòries de Barcelona Activa (c. Llacuna, 162-164)

INSCRIPCIONS: A través del formulari en línia bit.ly/AnadaiTornada29 (aforament limitat)

OrganitzadorsDepartament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, amb la col·laboració de la Universitat de Bergen (UiB) i el finançament de The Research Council of Norway.