Ca la Dona, l’espai de referència del feminisme, estrena seu

29/09/2018 - 13:36

Feminismes. Diverses associacions conflueixen en aquest espai de diàleg, que es va crear fa trenta anys per defensar els drets de les dones.

Després de sis anys de rehabilitació, Ca la Dona obre les portes de la seva seu a l’edifici històric del carrer de Ripoll com un punt de trobada, reflexió i participació de les dones, i incorpora un centre de documentació, un servei d’orientació jurídica i un espai de promoció artística.

Un espai obert, de diàleg i participació. Un lloc de trobada de l’activisme feminista. Un punt d’acollida on poder teixir relacions i xarxes de treball. Així es defineix Ca la Dona, la nova seu del feminisme a Barcelona, que obre les portes en un edifici patrimonial de titularitat municipal i cedit a l’entitat l’any 2012.

Ca la Dona disposa d’un centre de documentació especialitzat en feminismes, que recull els testimonis i les aportacions de les dones al llarg de la història i en diversos àmbits del coneixement. A més, ofereix un servei d’orientació jurídica per a dones que necessitin assessorament legal.

La promoció de les dones artistes també té un espai propi a la galeria FemArt, on s’exposen pintures, fotografies, escultures o produccions audiovisuals. A més, al terrat de l’edifici s’ha instal·lat un hort urbà, que es gestiona de manera col·lectiva, i també una estructura de plaques solars per millorar-ne l’eficiència energètica.

Aquest espai de trobada de dones fomenta la participació a través d’una agenda d’activitats plena de propostes: tallers, cursos, sessions de debat i reflexió, xerrades, exposicions i reunions de les entitats feministes que formen part de Ca la Dona.

La rehabilitació d’espais com un projecte comunitari

Amb una inversió de prop de 3 milions d’euros, la rehabilitació de l’edifici històric del carrer de Ripoll, 25, amb més de 1.700 metres quadrats, s’ha plantejat com un projecte col·laboratiu amb les integrants de Ca la Dona, les quals han participat activament en les obres. Aquest projecte es converteix en el primer del Programa de patrimoni ciutadà, una iniciativa municipal destinada a promoure l’ús i la gestió comunitària dels equipaments i béns públics.

Promoure el teixit juvenil a Ciutat Vella

L’Associació de Joves de Ciutat Vella també es beneficiarà de la renovació de l’edifici amb la cessió d’un espai per instal·lar-hi la seva seu. Més de 300 metres quadrats per organitzar-hi activitats, tallers o reunions amb l’objectiu de promoure la creació de xarxes juvenils al districte.

Més informació