Com ens ha acompanyat la música durant el confinament?

19/06/2020 - 08:51

Música. El 21 de juny celebrem la música, un bàlsam emocional i una companya indispensable durant el confinament i en tants altres moments de la vida. Cantem-la, ballem-la, toquem-la o, simplement, escoltem-la!

El proper 21 de juny és el Dia de la Música, una festa que se celebra a més de cent països i que coincideix amb l’arribada de l’estiu.

Aquest any, el Dia de la Música tindrà un sentit especial. Primer, per la dificultat actual de celebrar concerts i festivals. Segon, perquè quan es va decretar el confinament i l’avorriment va esdevenir sentiment generalitzat -juntament amb la por, l’angoixa o la incertesa-, la música va aparèixer com a bàlsam emocional, com un bri d’esperança.

Desitjosos de música, vam veure i gaudir com triomfaven cançons gravades en una terrassa, com les noves tecnologies ens permetien assistir a concerts confinats, o com una melodia compartida entre balcons trencava el silenci de la solitud per agermanar-nos.

De la mateixa manera, les lletres de les cançons adquirien nous significats per a nosaltres: la resistència dels qui creuen que no hi ha gàbies per a tants ocells.

La música té un valor incalculable. Us imagineu les vostres vides sense les cançons que us agraden?

La música és feta de ritme que ens accelera o ens calma, de melodia, d’acords majors vinculats a l’alegria i d’acords menors lligats a la malenconia o a la tristesa.

Hi ha una música per a cada moment vital, i tantes músiques com gustos. La podem escoltar, cantar, ballar, interpretar-la o escriure-la. I ens reforça o allibera emocionalment!

Beneficis emocionals de la música

  • Aixeca el nostre estat d’ànim: quan escoltem la música que ens agrada, alliberem dopamina, l’hormona del plaer. Si estem tristos o tristes, ens dona forces per abraçar la tristesa i acceptar-la.
  • Ajuda a alleugerir l’estrès: en moments d’alt volum de feina, podem fer una pausa per escoltar, cantar, ballar o tocar la música que ens agradi i desconnectar.
  • Facilita la son i la relaxació: si ens costa dormir o tranquil·litzar-nos, escoltar música relaxant ens calma.
  • Actua com a motivadora d’altres activitats: alguns ritmes ens animen a fer esport, a ballar, o ens poden acompanyar mentre treballem o estudiem (sempre que no ens distreguin).
  • Ens permet expressar-nos: cantar, ballar, tocar un instrument, escriure una lletra o una nova cançó… la música és creativitat! No cal que siguem uns artistes per gaudir-la. La musicoteràpia parteix d’aquesta idea.

Celebrar la música

Teniu una cançó preferida per quan sentiu alegria? O per a quan sentiu tristor? I si sentiu ràbia? Una cançó per cantar, una per ballar, una per tocar amb la guitarra? O sou més de percussió?

Recordeu quina va ser la vostra primera cançó? El primer concert? Una cançó que us porti grans records?

Vistos els beneficis de la música en el nostre estat d’ànim, celebrem-la: cantem, ballem, toquem o escoltem… Tant és, però celebrem-la!

Parlem sobre música i confinament amb joves músics

Si us agrada la música, no us perdeu la conversa “Música Jove Confinada”, el dijous 25 de juny a les 17 h!

En el marc de les activitats “La Joventut connectada”, ens trobarem al Twitter de Joventut per conversar amb les bandes IglúGomezz i Kodala sobre les propostes musicals que han composat i publicat durant les darreres setmanes, totes amb grans resultats.

A més, amb el dinamitzador cultural de l’Espai Jove Boca Nord i l’equip de Music Mentoring BCN Project parlarem sobre el paper de les noves tecnologies musicals que s’han popularitzat, com han canviat els hàbits de creació i com els i les joves han aprofitat per ser més prolífics durant el confinament.

Us hi esperem!