Com gestionar la sobreinformació i aprendre a desconnectar del món digital durant el confinament

14/04/2020 - 11:48

Salut emocional. Estar menys temps connectats al món digital ens ajudarà a connectar amb nosaltres, però com podem fer-ho?

En la situació actual d’estat d’alarma per la crisi sanitària provocada per la Covid-19, és important tenir mecanismes per poder limitar i filtrar la informació que ens arriba.

La quantitat d’informació que tothom rep constantment sobre la Covid-19 les 24 hores del dia i de fonts molt diverses és un dels factors que poden afectar l’estat d’ànim i el pensament de les persones en aquesta situació d’estat d’alarma i confinament.

Un dels reptes que cal afrontar és evitar la sobreinformació que, en cap cas, significa mantenir-se al marge de la informació. Per aconseguir-ho, l’equip de psicòlogues del servei “Aquí t’escoltem” us proposa algunes recomanacions:

1. Limitar el temps que invertiu a informar-vos: us podeu proposar veure les notícies o llegir la premsa un cop al dia. Probablement sentiu la temptació de comprovar les informacions d’última hora freqüentment, potser amb l’intent de controlar la situació buscant informació que us tranquil·litzi o resolgui els vostres interrogants i neguits. Però alguns d’aquests interrogants no tenen resposta i d’altres sí, tot i que costa acceptar-la.

2. Filtrar la informació: no tota la informació que us arriba és verídica, per tant, és important tenir esperit crític i constatar les fonts d’informació per assegurar-vos que és vàlida.

3. Utilitzar la informació a favor vostre: si teniu informació contrastada, centreu-vos en aquesta i intenteu no anticipar situacions. Eviteu els pensaments anticipatoris que us fan posicionar en situacions que poden estar lluny de la realitat.

És cert que el fet que la incubació de la Covid-19 sigui d’uns quinze dies pot generar ansietat i incertesa. Per això, és tan important poder centrar-se en el present, en la situació actual. Cal normalitzar la situació, prioritzar i ser solidaris i corresponsables.

Desconnectar del món digital

Aquests dies pot succeir també que passeu més temps en el món digital, per mantenir-vos distrets/etes i entretinguts/udes, que en el vostre món interior.

Però totes aquestes interaccions amb el món digital, des de les xarxes socials sobretot, són valuoses realment? Què succeiria si passéssiu menys temps connectats/ades?

Desconnectar del món digital us oferirà la possibilitat de posar distància mental i emocional de tot allò que ens entreté i sovint ens distreu de la vida present i real.

Per poder posar aquesta distància, des de l’“Aquí t’escoltem” proposen les accions següents:

1. Limitar el temps de connexió.
2. Deixar els mòbils i ordinadors mentre esmorzeu, mengeu o sopeu i quan esteu acompanyats/ades.
3. Gaudir en la vostra rutina de tasques que us agraden, però que no requereixen tecnologies: llegir un llibre, dibuixar, escriure, tocar algun instrument, gaudir de la vostra companyia…

Un cop comenceu a distanciar-vos del món digital, podreu llavors començar a plantejar-vos:

1. Què m’aporta aquest món digital?
2. En què o quines coses més podria invertir el temps o part del temps que dedico al món digital?
3. Quant de temps vull dedicar a les tecnologies i xarxes socials?

Totes aquestes preguntes us ajudaran a veure que estar connectats no implica només llegir i contestar el WhatsApp, sinó que també implica mirar les xarxes socials cada cert temps, donar like a les publicacions dels altres, reaccionar a les stories…

Totes aquestes tasques i el temps que s’inverteix en elles poden generar ansietat. Per tant, si aconseguiu distanciar-vos i plantejar-vos què voleu fer amb el vostre temps, en què el voleu invertir, estareu decidint conscientment sobre l’ús del mòbil i l’ordinador.

Un cop fet això, tindreu la capacitat de repartir el temps de manera més equilibrada i, en definitiva, us deixareu endur per inèrcia, anireu prenent consciència i, per tant, arribareu a poder escollir lliurement sobre quin ús del temps voleu fer.

Connectar amb vosaltres

Un cop heu arribat aquí, esteu preparats/ades per connectar. Connectar amb què? Doncs amb vosaltres mateixos i mateixes, amb els vostres objectius i amb les coses que voleu i valoreu a la vida. Llavors podreu establir uns criteris, aquesta vegada escollits amb consciència.

Per exemple: dedicaré temps a les xarxes socials quan m’aportin aprenentatges, em facin descobrir coses que tinc ganes d’aprendre i em generin preguntes. I dedicaré un temps limitat (una hora al dia) a xarxes socials únicament com a eina de distracció.

Tot això és el que podem guanyar si desconnectem i posem distància per uns dies del món digital!

L’equip de psicòlogues de l’“Aquí t’escoltem” continua actiu oferint atenció individual de manera telemàtica per trucada o videotrucada.

Si teniu algun malestar que aquests dies no podeu gestionar o si esteu molt angoixats/ades per la situació que estem vivint, no dubteu a contactar-hi a través del telèfon 601 641 056, on caldrà que indiqueu el vostre nom, edat i districte de residència, i que expliqueu molt breument el motiu de la consulta.