Consells per prendre millors decisions, des de l'autoconeixement

Formació. Quan heu d’escollir el vostre futur, acadèmic o laboral, creieu que us coneixeu bé per prendre la decisió adient? En què us baseu per triar un camí o un altre? Amb un seguit de recomanacions, el CAAJ us orienta per trobar la resposta.

Us toca triar els vostres estudis i/o de què treballareu, i no sabeu què voleu fer?
Teniu ganes de descobrir la vostra vocació o què us agradaria arribar a ser per prendre una decisió sobre el vostre futur?

Si voleu començar a resoldre els vostres dubtes i aprendre una mica sobre com prendre decisions, seguiu llegint i, des del Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves (CAAJ) intentarem donar-vos eines per conèixer-vos a vosaltres mateixos/es i per poder començar a decidir sobre el vostre camí acadèmic o laboral.

Abans de res, per tal de poder fer una bona tria sobre els estudis i/o la professió a la qual ens volem dedicar, és important tenir en compte 3 aspectes clau:

 • Conèixer-nos
 • Tenir informació sobre allò que ens ofereix l’entorn
 • Dur a terme una presa de decisions conscient

1. Conèixer-nos

El primer aspecte té a veure amb la necessitat de fer un procés d’autoconeixement.

Quins passos inclou? Us recomanem que dediqueu temps a reflexionar sobre aquestes qüestions:

 • Què és allò que m’agrada?
  Reflexionem sobre els nostres interessos reals.
 • Què és allò que se’m dona bé?
  Hem de pensar quines són les nostres aptituds.
 • Com soc?
  Sabem realment quina és la nostra personalitat?
 • Què és important per a mi?
  Pensem en els valors que regeixen les nostres accions i pensaments.

En aquest punt, és interessant que allò que concloguem estigui el màxim possible alineat amb les anteriors quatre preguntes.

Cal que ens prenem el temps necessari per respondre-les. I no només podem preguntar-nos-les a nosaltres mateixos/es, sinó que podem parlar-ne amb els amics i amigues, els nostres familiars o persones de l’entorn que ens coneixen, i anotar què en pensen en un paper.
A més, us proposem algunes eines que us poden ajudar a trobar respostes.

Per exemple, podeu realitzar tests d’autoconeixement. N’hi ha varis, us recomanem el test d’interessos professionals de Barcelona Activa o el qüestionari que ofereix el web “Estudiar a Catalunya” de la Generalitat.

2. Tenir informació sobre allò que ens ofereix l’entorn

El segon aspecte que cal observar està relacionat amb la recerca d’informació sobre les professions i/o sortides laborals que existeixen i quins estudis hi estan relacionats. Resulta obvi, però a vegades se’ns oblida que, si no les coneixem, no podem saber si ens agraden o si les triaríem com a opció per a nosaltres!

En aquest moment previ a la presa de decisió, és recomanable dur a terme la cerca d’informació a través de suficients vies i fonts, fiables i variades, per tal d’aconseguir que ens aportin tot allò que ens pot ajudar a prendre aquesta decisió.

Per una banda, destacar com a font on informar-vos sobre les opcions formatives existents, la Guia d’estudis postobligatoris 2020-2021.

Si teniu dubtes de qualsevol canvi o novetat en el Sistema educatiu posterior a l’elaboració d’aquesta guia, o per consultar possibles afectacions en els cursos d’estudis a causa de la Covid-19, no dubteu en adreçar-vos al CAAJ, que us segueix atenent telemàticament (Tel. 601 640 795. A/e: educaciojove@bcn.cat).

Per altra banda, trobareu un bon suport en la vostra recerca visitant pàgines web oficials sobre itineraris acadèmics o sectors laborals, anant a jornades de portes obertes a instituts o universitats o participant en iniciatives de voluntariat (quan es tornin a convocar), mirant vídeos explicatius vinculats als estudis o les professions que us interessen, preguntant la seva opinió a estudiants o professionals dels àmbits que us criden l’atenció en programes de mentoria i trobades amb estudiants que organitza el CAAJ

Recordeu, però, que, tot i que és important valorar l’experiència de professionals, amics i amigues, familiars… la decisió final serà vostra.

Us compartim una llista d’exemples de com o on podeu informar-vos, a continuació.

–  Aprofiteu els continguts i les oportunitats que trobareu al web de la campanya In-forma’t:

– Visiteu els apartats del web de la Generalitat de Catalunya sobre:

– Utilitzeu els recursos que ofereix el web de Barcelona Activa:

– Dueu a terme voluntariats del vostre àmbit d’interès. N’hi ha de molts tipus!

 • Podeu consultar-ne més informació al web Connecta’t al voluntariat, a la Borsa de voluntariat de la Federació Catalana de Voluntariat Social a Barcelona (FCVS), al Servei Català de Voluntariat… i, a través de l’Assessoria de Mobilitat internacional, si voleu viure l’experiència de voluntariat fora d’Espanya.
 • A causa de la Covid-19 i les mesures de confinament per contenir-la, actualment la majoria de programes de voluntariat s’han ajornat. Tot i així, podem aprofitar aquests moments per fer recerca d’entitats que puguin interessar-nos, preparar la nostra carta de presentació i contactar-hi més endavant.

– Apunteu-vos a cursos i tallers que imparteixen, ara també on-line:

Tingueu en compte, en aquest moment de la presa de decisions, que és essencial fixar-se en les vies i requisits que se’ns demanda per accedir a cada titulació acadèmica o oferta professional.

És a dir, prestem atenció al fet que, per cursar alguns estudis i aconseguir determinades titulacions, necessitarem superar proves d’accés específiques o demostrar unes aptituds concretes. Per aquest motiu, heu de consultar aquestes particularitats amb antelació i així poder preparar-vos correctament.

3. Dur a terme una presa de decisions conscient

Una vegada hagueu assimilat la informació que recolliu, podreu fer-ne una selecció de la que considereu més important i veure si encaixa amb les anteriors reflexions que ens conviden a l’autoconeixement.

Per últim i no menys important, després d’haver reflexionat, treballat en l’autoconeixement i recollir tota la informació rellevant per a nosaltres, és important que considerem les avantatges i els inconvenients de cada opció que se’ns presenta: què implica seguir un camí o un altre?

Acompanyament en la presa de decisions acadèmiques

Val la pena també aprofitar tot el suport expert que tinguem al nostre abast com, per exemple, demanar una cita amb el servei gratuït d’assessorament acadèmic per a joves del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

Actualment podeu contactar fàcilment amb l’Assessoria de manera telemàtica:

 • Telèfon: 601 640 795
 • Correu electrònic: educaciojove@bcn.cat
  Horari d’atenció: de ​dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 17.00 hores, i els divendres, de 10.00 a 15.00 hores
 • Atenció en línia a través de l’Orientadora virtual
 • Facebook del CAAJ

Recordeu: prendre decisions és un procés natural al llarg de la vida i les decisions que prenem ara (sobre els nostres estudis, sobre allò a què ens volem dedicar professionalment…) es poden reorientar en un futur ja que tots els camins, acadèmics o laborals, estan connectats!