El procés de dol a l'adolescència

20/05/2020 - 14:12

Salut emocional. Consells per afrontar el malestar emocional d’una pèrdua a l’adolescència i on sol·licitar ajuda, si us cal.

La pèrdua d’un ésser estimat pot suposar un esdeveniment estressant al qual haurem de fer front al llarg de la nostra vida.

El dol és un procés d’adaptació que ens permet restablir l’equilibri personal i familiar trencat.

Tot i ser un procés natural, pot generar un seguit d’emocions que comporten un gran malestar. Al patiment de la pèrdua s’ha d’afegir que les circumstàncies actuals i les mesures excepcionals a causa de la covid-19, han dificultat el desenvolupament de rituals socials de comiat com els vetllatoris o els enterraments.

No podem preveure quant temps dura un procés de dol, ja que això dependrà del ritme i les necessitats de cada persona, però podem anticipar algunes de les respostes emocionals més freqüents.

És probable que, a l’inici, pugui resultar difícil fer-se a la idea de la nova realitat. En aquest primer moment és freqüent patir reaccions intenses de tristesa, rebuig, confusió o sensació d’irrealitat davant la situació viscuda. Pot ser que es realitzin accions d’evasió (beure alcohol o fumar porros, o fer com si no hagués passat res mantenint les rutines i plans previstos abans de rebre la notícia).

A mesura que avança el procés de dol, una altra reacció freqüent pot ser fer retrets a la persona que ha marxat com a manifestació de la ràbia o l’enuig davant la pèrdua. A més, no és estrany que sorgeixi el sentiment de culpa acompanyada d’alguns remordiments, i també pot aparèixer la por a patir la mateixa malaltia o bé a que altres persones estimades puguin patir-la i morir.

La tristesa pot tenir diverses manifestacions, no sempre en forma de llàgrimes. Pot ser que durant un temps no tingueu ganes de fer res o sigueu incapaços o incapaces d’experimentar plaer en les coses que abans us feien sentir bé.

 

La importància de transitar el camí del dol des de l’autocura

Doneu-vos el temps necessari per anar trobant l’equilibri entre aquells moments que sentiu que no podeu sostenir el que us està provocant la pèrdua i aquells en els quals sentiu més forces per afrontar la situació.

Us proposem alguns consells que us poden ajudar:

  • Compartiu i expresseu el que sentiu amb les persones que us acompanyen físicament o amb les que estan lluny a través de mitjans virtuals. Una alternativa és que escriviu allò que sentiu. L’escriptura és un bon mètode per expressar el dolor o organitzar tots els pensaments i sentiments.
  • Expliqueu què necessiteu. Molts familiars i amistats us voldran ajudar, però potser no saben com fer-ho. Doneu-los l’oportunitat i expliqueu el que necessiteu d’ells o elles.
  • Trobeu moments de solitud i replegament, sense aïllar-vos. Pot ser que necessiteu estar sols o soles. És important que ho pugueu explicar a aquelles persones que conviuen amb vosaltres.
  • Organitzeu les trucades rebudes. Escolliu el moment que us vingui de gust per atendre-les o demaneu a algú que us ajudi a rebre-les.
  • Si sentiu la necessitat de parlar amb algun familiar o amistat, no espereu a que contacti amb vosaltres, valideu el que sentiu i sol·liciteu ajuda.

Si no trobeu ningú proper amb qui expressar-vos, podeu demanar ajuda professional.

Us volem recordar, que el Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF) continua oferint atenció individual de manera telemàtica per trucada o videotrucada.

Escriviu-los un correu a consulta_aquitescoltem@bcn.cat o un WhatsApp al número de telèfon 601 641 056 (indicant el vostre nom, edat, districte on viviu i, de forma molt breu, el motiu de la consulta).

En breu es posaran en contacte amb vosaltres!

Podeu consultar més informació sobre el dol en aquest document elaborat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: Afrontament del dol en la infància i l’adolescència en el context de la pandèmia de la covid-19.