La creativitat en temps de la covid-19

11/05/2020 - 12:38

Joves. Creieu que la creativitat és només cosa d’artistes? Res més lluny de la realitat! Posar a treballar la imaginació és indispensable per créixer i adaptar-nos, sobretot en moments complicats com l’actual.

Esperant que avancin les fases de desconfinament, ens hem fet preguntes carregades d’emocions i sentiments confusos, i, més que mai, hem tingut temps per pensar i reflexionar sobre les nostres vides, el model social actual i la situació del planeta. Les persones, els barris, les ciutats i els països ens estem definint per com encarem aquest moment sense precedents i ens adaptem a la nova realitat.

Si hi ha quelcom, doncs, que tots i totes hem practicat aquests dies és la capacitat de ser creatius/ves. Tot i que, si no realitzem cap activitat vinculada amb l’art, sovint pensem que no ho som, de creatius/ves, la realitat és que la creativitat va molt més enllà i té cabuda en qualsevol àmbit: social, polític, emocional, científic…

 

“Que la inspiració et trobi treballant” (Picasso)

Diferents autors defineixen la creativitat com el procés de donar llum a quelcom nou i alhora útil, com l’habilitat d’inventar i desenvolupar idees, coses o conceptes nous, originals o diferents per trobar solucions a problemes, crear noves realitats o materialitzar els somnis.

La gran companya de la creativitat és la imaginació, la qual ens permet somiar i pensar idees, coses i situacions, transportar-nos al passat i donar-nos l’oportunitat de visualitzar un nou futur. La diferència entre ambdues és que la imaginació és inactiva: no es posa en pràctica sinó que es queda en una idea onírica. En canvi, la creativitat posa a treballar la imaginació, li dona vida i la porta a la realitat amb constància, perseverança i pràctica.

I és que la creativitat s’aprèn i s’entrena com s’aprèn a llegir o a tocar el piano!

 

L’ésser humà és un ser creatiu per natura

L’actual sistema educatiu i laboral no afavoreix el desenvolupament de la creativitat i, sovint, la tenim adormida o pensem que és quelcom llunyà a nosaltres…

Contra tot, la creativitat sorgeix i resorgeix d’espurnes, d’instants d’inspiració i connexió amb nosaltres mateixos/es i, per tant, amb la vida. És a dir, és desencadenada per alguna passió, emoció, sentiment o circumstància per tal de permetre’ns expressar, alliberar i compartir els nostres sentiments.

Si volem despertar la nostra creativitat, doncs, cal aprendre a trobar i encendre les nostres pròpies espurnes, allò que ens motiva i ens omple d’energia.

 

Dibuixant un nou món

Durant el confinament, tots i totes, en algun aspecte, hem posat en pràctica la nostra capacitat creativa reorganitzant-nos i buscant estratègies per afrontar aquesta situació i trobant les maneres de comunicar-nos i ajudar-nos. Per exemple:

  • Potser ens hem aventurat a provar alguna activitat de caire més artístic.
  • En un tancar i obrir d’ulls, persones treballadores i estudiants ens hem adaptat a realitzar les nostres tasques i classes de forma telemàtica.
  • Artesans tèxtils i famílies han començat a fer mascaretes, per aquelles persones que les necessiten.
  • Per treure’ns un somriure, s’han convocat a les xarxes concursos lúdics (com l’“ATE confinART”) i s’han publicat centenars de “memes” i cançons positives (com les dels Stay Homas a l’Eixample).
  • Un gran nombre de professionals han compartit els seus coneixements en classes “on-line”, obertes i gratuïtes.
  • Veïns i veïnes que mai havien parlat es comuniquen per grups de WhatsApp i participen en xarxes de suport als barris i a les persones més vulnerables.
  • En comunitats de pisos, s’ha celebrat Sant Jordi deixant llibres a les portes, s’envien notes d’ànim a gent gran des del balcó lligades amb un cordill, es pengen dibuixos plens de colors a les finestres…

La situació que vivim ens fa plantejar-nos com és i com voldríem que fos la nostra societat, i què és realment important: potser no necessitem consumir tant, ni buscar respostes a l’exterior o “likes” a Instagram… I, en canvi, ens cal molt més passar temps amb els nostres pensaments i amb els altres, abraçar-nos, sentir-nos a prop i cuidar-nos.

Us animem a posar en valor la creativitat, l’art i la gestió emocional, eines indispensables per afrontar moments complicats i no sentir-se aïllat/ada! I recordeu que, quan posem a treballar la nostra imaginació, som capaços d’avançar, solucionar els problemes i afrontar tots els reptes!