La poesia: un pont que crea vincles entre gent gran i gent jove

Poesia. Roser Domènech, creadora del bloc "Poetes a les aules" i professora de l'Institut Flos i Calcat, ens parla del projecte que va dur a terme amb l'alumnat i els serveis municipals dels Punts JIP i "Vincles BCN".

“Feia temps que volia crear un projecte per tal de crear relacions i teixit social de barri entre gent gran i gent jove a partir de la creació poètica.

El nostre bloc i projecte, ‘Poetes a les aules’, intenta donar veu pròpia a l’alumnat del nostre centre mitjançant  la poesia. Fa anys que ens gravem dient poemes, ens presentem a concursos, o convidem poetes a l’Institut…

Vaig exposar aquesta idea a la dinamitzadora del Punt JIP (‘Jove, Informa’t i Participa’) al nostre Institut, per si podia posar-me en contacte amb alguna residència de gent gran.

Ella ho va tenir clar des del primer minut: ‘Vincles BCN’, un projecte de l’Ajuntament de Barcelona que relaciona la gent gran a partir de les noves tecnologies i activitats a la zona!

I així va ser com vam idear un projecte en comú: relacionar grans i joves a partir d’un recital poètic, on cadascú recitaria poemes propis.

Des del primer moment, totes les persones implicades vam creure en aquesta idea i vam decidir sumar esforços.

Una setmana abans, en Ricard i la Montserrat (dues persones usuàries de ‘Vincles BCN’) van explicar el projecte al nostre alumnat, i vam poder trencar un xic el gel ja que són dues persones entranyables i aviat van emocionar-nos amb la seva visita.

El dia 31 de maig al Centre Cívic Can Verdaguer, vam celebrar aquesta trobada poètica i ens vam conèixer i vam intercanviar experiències. L’acte va acabar amb un piscolabis, ofert pel Punt JIP, per tal de continuar les converses de manera  distesa. Va ser un dia molt emotiu i inoblidable!”.

Impressions de l’alumnat que hi va participar

  • “El divendres passat, dia 31 de maig de 2019, alguns alumnes de l’Institut Flos i Calcat vam anar a recitar el nostre poema davant de gent de la nostra escola i la gent gran de ‘Vincles BCN’. Aquesta experiència em va agradar molt, ja que va ser molt emocionant escoltar els poemes dels altres. La gent de ‘Vincles BCN’ ens van deixar molt sorpresos amb els seus escrits ja que eren molt emotius i expressaven molts sentiments amb poques paraules” (Andrea Ramos, alumna de 1r Batxillerat).
  • “Sentir-me a prop de les persones grans, escoltar les seves històries, els seus poemes, emocionar-me, commoure’m amb les seves experiències i amb les seves històries, tant d’amor com de superació o d’altres vivències, les lliçons de vida que ens han donat… La veritat és que sentir aquesta proximitat amb persones grans i amb tanta experiència m’ha ajudat a conèixer-me a mi mateixa” (Paola Martínez, alumna de 1r de Batxillerat).
  • “M’ha semblat molt interessant l’activitat que hem fet amb les persones grans  de ‘Vincles BCN’, no tan sols pels seus poemes, que personalment em van encantar tots i em van emocionar, sinó també perquè en acabar de llegir-los van compartir amb nosaltres, els i les joves, la seva saviesa, les seves experiències i els seus pensaments, permetent-nos conèixer així, els seus punts de vista sobre la societat d’avui en dia” (Korayma Franco, alumna de 1r Batxillerat).

Organitzadores

  • Laura Vantoldrà, dinamitzadora a Nou Barris dels Punts JIP (servei municipal present a 80 Centres d’Educació Secundària de Barcelona que apropa a nois i noies tota la informació que pugui ser del seu interès i fomenta la participació i l’associacionisme juvenil).
  • Laia Gómez i Lali Andreu de “Vincles BCN” (servei municipal que vol reforçar les relacions socials de les persones grans que se senten soles i millorar el seu benestar a través de la tecnologia i del suport d’equips de dinamització social).