Les PAU: deixa de témer-les i converteix-les en les teves aliades!

21/05/2020 - 17:47

Formació. De què m’examinaré a les PAU? Per què m’interessa fer-la, encara que no estudiï Batxillerat? Com calculo la meva nota de tall? Com s’adjudiquen les places universitàries?

De què m’examinaré a les PAU? Per què m’interessa fer-la, encara que no estudiï Batxillerat? Com calculo la meva nota de tall? Com s’adjudiquen les places universitàries?

Si sou estudiants de Batxillerat, no haureu sentit a parlar d’altra cosa durant mesos…

Si estudieu un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), us interessa, i molt, saber de què parlem…

I si esteu estudiant l’ESO i no sabeu de què va tot això… no trigareu gaire a saber-ho!

Ens referim a les temudes Proves d’Accés a la Universitat, més conegudes com “les PAU” i abans com a “Selectivitat”!

Es tracta d’uns exàmens que permeten accedir als estudis de grau universitari, de caràcter obligatori si es vol accedir a la universitat des d’un Batxillerat, i voluntàries si s’hi vol accedir des d’un CFGS.

Els continguts dels quals s’examina els i les estudiants en aquestes proves són els que s’adquireixen durant el Batxillerat (si no heu cursat Batxillerat, podeu adreçar-vos a centres on us poden ajudar a preparar-vos per a les PAU).

Amb la nota que traieu a les PAU i la nota mitjana que tingueu del Batxillerat i/o del CFGS, obtindreu la famosa nota de tall per accedir al grau universitari que us interessi.

Des del Centre d’Assessorament per a Joves (CAAJ) resolem els vostres dubtes sobre les PAU i us ajudem a perdre-les la por!

 

PER QUÈ ÉS IMPORTANT EXAMINAR-SE DE LES PAU?

Si estudieu Batxillerat i voleu anar a la universitat o fer un CFGS, examineu-vos de les dues fases de les PAU encara que la nota de tall a la que vulgueu arribar sigui un 5. Per què?

  • Quan acabeu el Batxillerat, normalment és el moment en el qual teniu més coneixements i més frescos ha que just us acabeu d’examinar al vostre centre educatiu per aprovar el curs.
  • Si finalment canvieu d’opinió a l’hora de fer la preinscripció o si comenceu un grau universitari i no us agrada i us voleu canviar a un altre, sempre tindreu més portes obertes si vau examinar-vos de les dues fases.
  • Si després del Batxillerat feu un CFGS, quan l’acabeu, les vostres notes de la fase específica encara tindran validesa per accedir a la universitat, si així ho voleu: per tant no les haureu de tornar a fer (llevat que vulgueu pujar més la nota)! I si s’han caducat o voleu pujar nota ja sabreu com funcionen les PAU i us serà més fàcil preparar-vos-les de nou!

Penseu-ho bé: té més avantatges que inconvenients!

Si sentiu nervis o angoixa només imaginar-vos fent aquests exàmens, no deixeu d’escoltar els consells de gestió emocional que es van compartir durant la sessió “Com em preparo les PAU?”.

 

1. FASES DE LES PAU: LA FASE GENERAL

  • És obligatòria per a l’alumnat de Batxillerat, ja que la mitjana final d’aquests estudis només compta un 60% per al càlcul de la nota de tall.
  • És a dir, la vostra nota mitjana es multiplica per 60 i es divideix entre 100. Per tant, si volguéssiu entrar directament a la universitat, només tindríeu una nota valorada sobre 6 punts (el 60%) i, per tant, no podríeu entrar perquè us faltaria el 40% restant per tenir una nota valorada sobre 10 punts. Per exemple, si obteniu un 7 de nota final del Batxillerat, el 60% seria 4,2 (7×60 = 420 i 420/100) sobre 6 punts.
  • La nota que s’obté de la fase general té una validesa indefinida, és a dir, us servirà per a tota la vida, encara que la podeu repetir les vegades que vulgueu i sempre us guardaran la millor nota.
  • En total, en aquesta fase fareu 5 proves: us examinareu de les matèries comunes a tots els batxillerats (llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història) i de l’assignatura obligatòria de la modalitat del Batxillerat al qual estigueu matriculats/ades (matemàtiques, llatí, matemàtiques aplicades a les ciències socials o fonaments de les arts). Una bona notícia és que aquesta última assignatura és especial ja que, si l’aproveu amb més d’un 5, també us pot servir per a la fase específica.
  • La nota que obtingueu serà el 40% de la vostra nota de tall que, sumada al 60% de la nota del Batxillerat, us donarà la nota de tall sobre 10 punts.

Les notes de tall dels diferents graus universitaris van des dels 5 punts fins als 14 punts.

Per tant, si la nota de tall que necessiteu és superior als 10 punts haureu de fer la fase específica de les PAU.

  • Consulteu la taula de notes de tall de convocatòries anteriors per veure quina va ser la nota d’accés al grau que voleu fer. Aquesta nota us podrà donar una idea aproximada de la nota de tall que haureu de superar, ja que la nota exacta per al proper curs se sabrà quan tothom faci la seva preinscripció universitària.
  • Com s’adjudiquen les places dels graus universitaris? Cadascun dels centres d’estudi adjudiquen les seves places començant per la sol·licitud de l’estudiant preinscrit/a amb la nota més alta i, per ordre de nota, fins que s’exhaureixen totes. La nota de tall per accedir al grau correspon a la de l’últim/a estudiant que ha obtingut plaça en un determinat centre d’estudi universitari. Per això, s’ha de tenir en compte que no es tracta d’una nota prefixada sinó que varia cada any, ja que resulta de la relació existent entre les places disponibles en cada centre i el nombre d’estudiants que les sol·liciten en preinscripció.

− 4 maneres d’obtenir les notes de tall

  • Batxillerat (60%) + PAU general (40%) = Nota de tall sobre 10 punts
  • Batxillerat (60%) + PAU general (40%) + PAU específica (4 punts màxim) = Nota de tall sobre 14 punts
  • CFGS (100%) = Nota de tall sobre 10 punts
  • CFGS (100%) + PAU específica (4 punts màxim) = Nota de tall sobre 14 punts

2. FASES DE LES PAU: LA FASE ESPECÍFICA

  • És voluntària per a l’alumnat de Batxillerat i de Cicles Formatius que vulguin pujar nota (com a màxim permet obtenir 4 punts).
  • Caduca als 2 anys.
  • En aquesta fase podreu escollir de quines matèries us voleu examinar. Escolliu d’una a tres, d’entre les assignatures específiques de les diferents modalitats de Batxillerat.

Què cal tenir en compte en fer la tria de les matèries per a la fase específica? Escolliu aquelles amb major relació amb el grau que voleu cursar. Podreu identificar-les consultant la taula de ponderacions d’aquest any.

  • Veureu que les ponderacions poden ser de 0,1 o de 0,2, en funció de si té més o menys relació amb el grau universitari que voleu cursar. Aquesta ponderació es multiplicarà a la nota que obtingueu d’aquests exàmens. Per exemple, si us examineu de Biologia i obteniu un 10, multiplicat per 0,2, obtindríeu 2 punts extres.
  • Què passa si m’examinava de 3 exàmens i als 3 trec un 10 i es multiplica per 0,2? Em sumaran 6 punts? Lamentant-ho molt, no us sumaran 6 punts ja que, en aquesta fase, com ja hem dit anteriorment, només es poden obtenir un màxim de 4 punts, per tant, per calcular la vostra nota de tall, tindran en compte les dues millors notes de la fase específica.

PROVES D’APTITUD PERSONAL

Amb una nota de tall sobre 10 o 14 punts que arribi a la nota del grau que voleu fer, ja tindríeu suficient per entrar a la universitat.

No obstant, per a alguns graus universitaris no només cal tenir aquesta nota de tall, si no que també cal passar unes altres proves anomenades Proves d’Aptitud Personal (PAP).

Podeu consultar quins graus universitaris, en quines dates i de quins coneixements us examinaran al web del Canal Universitats, a l’apartat de les PAP.

 

MÉS INFORMACIÓ I SUPORT A ESTUDIANTS

Recordeu que, des del CAAJ realitzen assessoraments personalitzats i/o individualitzats, donen suport en les decisions de l’àmbit acadèmic, orienten i informen sobre temes d’educació, donem suport en les tramitacions de les preinscripcions i beques d’estudi…

Actualment, podeu contactar fàcilment amb les assessores de manera telemàtica:

  • Tel.: 601 640 795
  • C/e: educaciojove@bcn.cat
    Horari d’atenció: de ​dilluns a dijous de 10 a 14 h i de 15 a 17 h, i els divendres de 10 a 15 h
  • Orientadora virtual
  • Facebook del CAAJ