Més oportunitats per a les dones trans

10/10/2017 - 16:35

Dones transsexuals. El programa Carolines és pioner i dona eines per apoderar les dones transsexuals que es dediquen al treball sexual.

El treball sexual és la principal font d’ingressos econòmics de moltes dones transsexuals barcelonines. Aquesta activitat econòmica no està reconeguda i, en conseqüència, sovint aquest col·lectiu es troba en situació de vulnerabilitat. Neix el programa Carolines, per millorar la qualitat de vida d’aquestes dones, tot protegint els seus drets bàsics.

Carolines és un conjunt de mesures centrades en la defensa dels drets bàsics de les dones trans, amb programes de formació i d’inserció laboral per a aquelles que vulguin ampliar el seu ventall d’opcions laborals. El programa inclou també eines per sensibilitzar la ciutadania i formar el personal que acostuma a interactuar amb aquest col·lectiu.

L’assessorament i assistència jurídica de les dones transsexuals que es dediquen a la prostitució, així com la informació sobre els drets bàsics que tenen com a ciutadanes, com ara l’accés a l’habitatge, a la justícia o a la salut, són eixos del programa. També es preveu treballar l’apoderament de les dones trans a través dels espais de trobada, amb grups de suport mutu on puguin compartir les seves experiències tant pel que fa al procés de transició com a la seva feina.

La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha fet èmfasi en la importància del treball psicosocial col·lectiu. “Cal entendre la singularitat de cada història, de cada dona, però el sentiment de pertinença al grup és clau per cuidar la seva autoestima”, ha destacat.

La formació i informació sobre els drets bàsics permetrà a aquestes dones millorar la seva situació durant l’exercici del treball sexual i accedir a altres oportunitats laborals si així ho volen. Segons Pérez, es tracta de “tenir alternatives” per prendre decisions. “Respectem i acompanyem les dones que decideixen seguir exercint el treball sexual, però volem oferir solucions de qualitat i reals a aquelles altres que volen sortir-ne, trobar un lloc al mercat laboral”, ha especificat. Per això, l’any que ve es posarà en marxa el Pla de millora de l’ocupabilitat de les treballadores sexuals, per a les dones que busquin altres opcions laborals, i s’inclourà el col·lectiu als programes municipals d’inserció laboral destinats a persones vulnerables.

Formació al personal públic

En el programa Carolines s’ha incorporat també la millora de la formació que rep el personal interlocutor amb el col·lectiu, especialment els cossos de seguretat, el personal sanitari, el personal tècnic d’inserció laboral i els professionals de serveis socials. “És necessari per prevenir les violències trànsfobes, però també l’estigma de ‘puta’ que carreguen aquestes dones”, ha reblat Pérez.

Memòria històrica

Les carolines era el nom amb el qual es coneixia les dones transvestides del barri del Raval durant els anys trenta. El nom vol ser un homenatge i, alhora, un exercici de memòria històrica sobre la lluita per la llibertat sexual i de gènere de Barcelona al llarg de les dècades.

Mirada conjunta

L’Agència per a l’Abordatge Integral del Treball Sexual (ABITS) i l’Oficina per a la No-Discriminació (OND) són els serveis municipals que executaran el programa. Les mesures del programa han estat dissenyades per la Universitat de Vic i la consultora Spora Sinergies. El pla d’inserció laboral l’impulsarà Barcelona Activa, amb entitats del tercer sector. “Cal que entitats i Ajuntament tinguem una mirada conjunta, per poder donar un acompanyament integral, i això passa per canviar la mirada de les polítiques d’ocupació”, ha manifestat Pérez.