infoJOVE Barcelona

Cicle de concerts 'La maleta d’Antoni Tàpies'

Traductor de google :

Antoni Tàpies tenia dos estudis de pintura: un a Barcelona, al carrer de Saragossa, i l’altre Campins, al Montseny. La casa-estudi de Barcelona va ser dissenyada per l’arquitecte J.A.Coderch, seguint les exigències de l’artista, tant pel que fa als materials com al temperament sobri i calmat de l’ambient que necessitava. La masia de Campins va ser adquirida per part de la família l’any 1956 amb els primers estalvis que van fer amb la voluntat de retirar-s’hi algunes temporades, principalment a l’estiu, i defugir de la dispersió de la ciutat.  

Quan Antoni Tàpies es desplaçava d’un lloc a l’altre, portava una maleta plena  de LP’s del moment, que anava canviant i revisant en funció dels interessos  personals i de les tendències musicals del moment. Malgrat que Tàpies no  barrejava les accions, és a dir, quan pintava, pintava i quan escoltava música, escoltava música, era un gran melòman, una passió que li va ser transmesa des de ben petit.

Després de la mort del pintor, Miquel Tàpies, el fill petit de l’artista, va llistar el  contingut d’una de les maletes amb la voluntat de generar una proposta musical que recollís els clàssics del segle XX: A. Webern, A. Schonberg, G. Scelsci, G.  Ligeti, I. Xenakis, M. Feldman, J. Cage, P. Boulez, etc. 

Amb motiu de la celebració del centenari del naixement d’Antoni Tàpies ( Any Tàpies), l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) col·labora amb la Fundació Antoni Tàpies amb una sèrie d’actuacions en directe. El cicle porta per títol de La maleta d’Antoni Tàpies. Els diferents concerts són protagonitzats pels estudiants Juan Carlos Narvaez (flauta en sol) i  Álvaro Ayuso (percussió), que interpreten l’obra  Hyxos, de  Giacinto Scelsi.

  Programa d’actuacions

  • Dimecres 13 de desembre de 2023, a les 14 h, al Parlament de Catalunya, va tenir lloc la primera actuació del cicle davant l’obra 7 de novembre, d’Antoni Tàpies. L’acte va coincidir amb l’inici de les activitats de L’Any Tàpies.
  • Divendres 22 de desembre del 2023, l’actuació va tenir lloc davant l’obra d’Antoni Tàpies titulada Complement, realitzada el 1999, i que s’exposa a l’ Ajuntament de Barcelona.
  • Divendres 12 de gener del 2024, l’actuació va tenir lloc davant l’obra d’Antoni Tàpies titulada  Les quatre cròniques (1990), al Palau de la Generalitat.
  • Diumenge 25 de febrer del 2024, l’actuació tindrà lloc al Museu de Sant Boi, davant l’obra d’Antoni Tàpies titulada 11 de setembre (1983) .
  • Dilluns 4 de març del 2024 tindrà lloc l’actuació a la Sala de Reflexió de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona (campus de la Ciutadella, C/Ramon Trias Fargas, 25-27). Hi haurà tres sessions: a les 10.30, a les 11 i a les 11.30 h. Reserves
  • Dijous 14 de març del 2024, l’actuació tindrà lloc a la Casa Batlló de Barcelona, davant l’obra d’Antoni Tàpies titulada Núvol i cadira (1990).
  • Divendres 21 de juny del 2024, a les 13.30 h, tindrà lloc l’actuació a l’ Institut Français de Barcelona.
  • Dijous 25 de juliol del 2024, per la tarda (hora per determinar), tindrà lloc l’actuació a la Fundació Suñol de Barcelona.