infoJOVE Barcelona

Tot el que has de saber sobre la Declaració de la Renda 2022

dc., 05/03/2023 - 15:26

Joventut

Societat. Tens fins al 30 de juny per presentar la teva declaració de la renda. T'expliquem com fer-ho!

Tens fins al 30 de juny per presentar la teva declaració de la renda. T'expliquem com fer-ho!

És habitual que aquest tràmit generi dubtes i preguntes: Tinc l’obligació de fer la declaració?, des d’on puc fer el tràmit?, què faig si he tingut més d’una feina?… Des de Joves de Barcelona volem donar resposta a aquests neguits i també en destaquem les principals novetats que cal que tinguis en compte!

A més t’oferim tres tallers presencials i gratuïts, amb inscripció prèvia, per resoldre dubtes generals i aprendre a fer el tràmit. Aprendràs a fer la declaració de la renda des del teu ordinador i amb el suport d’una professional.

 Reserva la teva plaça! Hi podràs participar en les dates i llocs següents:

 • Dimecres 17 de maig a les 18 h a Joves de l’Eixample 
 • Dijous 18 de maig a les 11 h al Centre d’Informació i Assessorament
 • Dimecres 24 de maig a les 18 h a Joves de Sant Andreu

Si no hi pots assistir o vols ampliar informació, no et perdis el directe al canal de YouTube de Joves de Barcelona. El dijous 11 de maig a les 16 h, segueix-lo, t’explicarem quins passos cal seguir per fer el tràmit i resoldrem dubtes en directe.  

Per si no pots esperar, aquí tens la resposta a algunes preguntes freqüents que t’ajudaran a fer la declaració de la renda pel teu compte:

Què és la Renda i en què consisteix?

Es tracta d’una autoliquidació, a través de la qual comuniquem a Hisenda tots els rendiments, guanys i pèrdues que hem obtingut durant un any fiscal determinat i calculem quina és la quantitat de diners que hem de pagar en concepte de l’impost d’IRPF (Impost sobre la renda de les Persones Físiques, un impost que hem de pagar pels guanys que hem obtingut durant un any fiscal determinat).

Així, ara al 2023, toca fer la declaració de l’IRPF, tenint en compte tots els ingressos, rendes, i pèrdues  des de l’1 de gener de 2022 al 31 de desembre de 2022.

 Requisits. Qui l’ha de fer?

No tothom té l’obligació de fer la declaració de la Renda. Generalment, dependrà dels ingressos obtinguts a través de la nostra situació laboral.

En aquest sentit, cal diferenciar, si durant el 2022 has treballat per a una mateixa empresa o per a més d’una:

 • ÚNIC PAGADOR: Si has treballat per a una mateixa empresa, no hauràs de fer la declaració si no superes la quantitat de 22.000 euros bruts anuals. 
 • MÉS D’UN PAGADOR: Si has treballat per a més d’una empresa, hauràs de fer la declaració si superes els 14.000 euros bruts anuals.

Si el sumatori entre dos pagadors suma més de 14.000 euros, però amb la segona empresa no superes els 1.500 euros bruts anuals, Hisenda aplicarà el límit dels 22.000 euros. És a dir, en aquest cas, tampoc hauràs de fer la declaració si no has guanyat més de 22.000 euros bruts anuals el 2022.

Tingues en compte que si durant el 2022 has rebut subvencions i ajuts, com per exemple el Bo Lloguer Jove, el Bo Cultural, beques d’estudis… Si la suma de tots els ajuts supera els 1.000 euros, hauràs de fer la declaració obligatòriament. 

Malgrat que no tinguis l’obligació de fer-la, és convenient que entris a la Renda Web i facis els càlculs per veure l’esborrany de la teva renda, ja que pot ser que el resultat de la teva liquidació surti negatiu i llavors et tornaran diners.

Com es presenta la declaració de la Renda?

Per a fer la declaració, Hisenda t’ho posa fàcil. Pots fer-la:

 • Digitalment: pots presentar-la a través del programa Renda Web. També tens l’opció de tramitar-la a través de l’aplicació de l’Agència Tributària.

Per accedir a la teva declaració a través d’aquests canals, necessites un certificat digital o Cl@ve PIN. Si no disposes de cap d’aquests mitjans d’identificació, ho podràs fer amb el teu número de referència, que s’aconsegueix. amb el teu DNI i la casella 505 de l’anterior declaració de renda, o bé si no la vas fer, amb un número de compte bancari al teu nom. 

 • Telefònicament: podràs sol·licitar que et truquin per fer la declaració. És important tenir preparada tota la documentació abans de la trucada.. Del 3 de maig al 30 de juny. Al 915 530 071 o al 91 22 33 44 (de dilluns a divendres, de 9h a 19h).
 • Presencialment: Podràs concertar cita prèvia a les oficines d’Hisenda. De l’1 de juny al 30 de juny.

Quina documentació necessites:

La documentació que necessites per fer la declaració de renda variarà segons cada cas, no obstant això, per regla general, sempre has de tenir a punt:

 • El Document Nacional d’Identitat (DNI o NIE).
 • El llibre de família, si tens fills/es.
 • El Certificat d’ingressos (te l’ha de proporcionar l’empresa). Si ets autònom/a necessitaràs les factures emeses (ingressos) i les factures rebudes (despeses).
 • Informació dels comptes bancaris (te la facilitarà la teva entitat bancària).
 • Comprovant de cobrament de les subvencions o ajuts rebuts (Bo Lloguer Jove, Bo Cultural, beques d’estudis, de transport…).
 • Contracte de lloguer i rebuts de lloguer (si vius en un pis de lloguer).*

*Et pots deduir el preu del lloguer si compleixes aquests requisits:

 • D’una banda, si tens un contracte de lloguer prorrogat o que prové d’un contracte signat, com a màxim, el 31 de desembre de 2014 i una base imposable que no superi els 24.107,20 euros.
 • O, d’altra banda, si tens un contracte de lloguer, sigui quina sigui, la data,  si la suma de les teves bases imposables generals i de l’estalvi no supera els 20.000 euros anuals i, a més, et trobes en una d’aquestes tres situacions:
 • Tens 32 anys o menys en la data de meritació de l’impost a 31 de desembre de l’any fiscal (per la declaració d’enguany, hauràs de complir el requisit a 31 de desembre de 2022).
 • Has estat a l’atur durant 183 dies o més durant l’exercici.
 • Tens un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

Consulta el llistat complet de la documentació que necessites. 

Què fer quan tens un resultat positiu o negatiu:

Un cop feta la declaració, si el resultat és positiu voldrà dir que et tocarà pagar a Hisenda, per fer-ho tens diverses opcions:

 • Descarregar-te la carta de pagament que apareixerà en finalitzar el tràmit, i amb aquesta, anar al teu banc. 
 • Si ho vols, pots pagar en dos terminis sense interessos: 60% a data 30 de juny i 40% al novembre. 
 • Si la quantitat és molt elevada pots fraccionar el pagament fins a 12 mesos. 

Si el resultat és negatiu, voldrà dir que et tornen diners. Així doncs, et demanaran un número de compte bancari on poder-te fer l’ingrés. Tingues en compte, però, que no serà immediat. En cas de ser autònom/a el període de devolució es pot allargar fins a finals de desembre.

Termini per presentar la Renda:

Enguany, el termini per a fer la declaració de la renda finalitza el 30 de juny de 2023.

Si et surt a pagar i vols que Hisenda et tregui directament els diners del teu compte, hauràs de presentar-la, com a màxim abans del 27 de juny de 2023.

Si encara tens dubtes o necessites més informació:

Tots els detalls sobre la declaració els pots consultar al web de l’Agència Tributària o trucant als telèfons d’informació 901 335 533 o al 915 548 770 (de dilluns a divendres, de 9.00 a 19.00 hores).

Si et veus amb cor de fer el tràmit pel teu compte, recorda que per resoldre dubtes pots inscriure’t en algun dels tallers gratuïts que oferim a Joves de Barcelona, i seguir el videotutorial que emetem en directe a YouTube.