Programes

L’Ajuntament de Barcelona, a través de La Fàbrica del Sol, et convida a conèixer de primera mà diferents instal·lacions i espais que mostren la gestió de l’aigua, l’energia, els materials, la qualitat ambiental i el verd i la biodiversitat.

En l’oferta, que inclou rutes, visites i tallers, trobaràs una anàlisi de la gestió ambiental de la ciutat. A més, tindràs la possibilitat d’interactuar amb els seus gestors i compartir dubtes, preocupacions i bones pràctiques sobre els hàbits diaris més saludables i sostenibles, per contribuir a llarg termini a fer de Barcelona una ciutat més amable i duradora.

Vine a conèixer el cicle de l'aigua a la ciutat submergint-te en el paisatge visible i ocult de l'aigua. Descobreix el pas de l'any endinsant-te en els parcs, jardins i horts de la ciutat. Tanca el cicle dels materials i apropa't a les iniciatives que converteixen els residus en recursos. Aposta per l'autosuficiència i l'estalvi energètic sota el guiatge de la Barcelona més tecnològica i acollidora. Coneix la qualitat ambiental de la ciutat analitzant l'aire que respires i escoltant com sona cada barri.

Les activitats s’adrecen a adults i famílies. T'hi pots inscriure de manera individual o en grups de 10 persones com a mínim. Algunes estan adaptades per a persones amb discapacitat sensorial i intel·lectual.

Com funciona Barcelona? és un programa d’educació ambiental impulsat per l’Ajuntament de Barcelona que té per objectiu educar en la sostenibilitat a partir del coneixement del que es pot anomenar “metabolisme de la ciutat”. Conèixer el funcionament de les instal·lacions de gestió de residus, de la gestió de l'aigua, de la qualitat de l'aire i l'ús de l'energia, dels espais verds i de la biodiversitat de la ciutat és la base que ha de permetre augmentar el nivell de compromís i de coresponsabilitat dels ciutadans més joves.

El Com funciona Barcelona? va dirigit alscentres educatius d'educació formal, des de la llar d'infants fins al batxillerat. Inclou propostes específiques per a l'alumnat d'educació especial. Més de 45 visites i activitats diferents a les diverses instal·lacions de gestió del medi ambient, adaptades a cada nivell educatiu. També s'ofereixen tallers a l'aula per als més petits. La proposta pedagògica està basada en la descoberta i la investigació, a través de la qual es persegueix, a més a més del coneixement concret, canvis de valors i noves actituds de l'alumnat en els àmbits treballats.

Cada activitat té uns objectius específics adaptats i relacionats amb el treball curricular, així com també diverses propostes de suport dirigides a orientar al professorat a treballar la temàtica de forma prèvia i posterior a la visita.

Mapa Barcelona + Sostenible

El mapa Barcelona + Sostenible és una eina de dinamització comunitària, un projecte compartit entre l'administració, empreses i entitats del tercer sector. Ha estat conceptualitzat per la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA), el Centre de Recerca i Informació sobre el Consum (CRIC) i l'equipament municipal de La Fàbrica del Sol (LFdS). És un mapa dinàmic i obert a tothom. A mesura que es construeix, les entitats del tercer sector i altres organitzacions s'hi poden anar incorporant. És un projecte participatiu que pretén fomentar la sostenibilitat de la ciutat i enfortir i dinamitzar la xarxa ciutadana de Barcelona.

 

L'Ajuntament de Barcelona ha assumit, des de fa temps, el compromís ferm d'afavorir l'acció social i el respecte pel medi ambient a través de la seva contractació.

Aquest compromís municipal, conegut amb el nom de contractació responsable, s'ha anat consolidant amb successives mesures de govern, decrets d'alcaldia i altres regulacions que han reforçat la inclusió de criteris ambientals i socials en determinats productes i serveis (veure Normativa interna i marc legal).

Un dels àmbits prioritaris d'actuació és doncs l'ambientalització de la seva pròpia organització. Les iniciatives de millora es troben emmarcades en el programa anomenat Ajuntament + Sostenible (d'ara endavant Programa A+S), que s'inscriu en l'Agenda 21 de Barcelona i és una expressió més del compromís municipal amb la sostenibilitat local i global.

Aquest compromís es vertebra a partir de l'assistència tècnica, la sensibilització i la formació del personal municipal, i persegueix:

Reduir l'impacte ambiental i social causat per l'organització.

Impulsar una economia i una producció sostenibles, utilitzant el potencial de l'Administració com a consumidor responsable.

Incrementar la coherència ambiental i social de l'Ajuntament, liderant el canvi amb el propi exemple.

Entitats i Empreses + Sostenibles és la xarxa d'organitzacions que, amb la signatura del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, assumeixen la seva coresponsabilitat en la construcció d'una Barcelona més sostenible i es comprometen a contribuir-hi, cadascuna des del seu àmbit.

Després de l'aprovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat l'any 2002, l'Agenda 21 de Barcelona començà la fase anomenada Acció 21, centrada en concretar les actuacions per avançar col·lectivament cap a l'assoliment dels objectius fixats. Amb la renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat el 2012, el programa actualment s'anomena Entitats i Empreses + Sostenibles.

Hi poden participar les empreses, associacions, universitats, col·legis professionals, emprenedors i altres col·lectius amb nucli d'activitat a Barcelona que desenvolupin accions a favor de la sostenibilitat i les facin públiques.

Recursos que s'ofereixen:

La Secretaria Barcelona + Sostenible ofereix suport a les organitzacions signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat amb els següents recursos:

Assessorament personalitzat

Elements de comunicació

Activitats de trobada, intercanvi i formació

Publicacions i materials en préstec

Des de l'any 2001, l'Ajuntament de Barcelona anima als centres educatius de Barcelona (professorat, alumnat, serveis de monitoratge, personal no docent i famílies) a fer les Escoles + sostenibles, com a projecte d'educació, participació i implicació cívica. Una invitació que és alhora reconeixement, estímul i suport a la tasca que molts centres que ja fan educació ambiental i una nova oportunitat de reforçar els vincles entre escola i ciutat.  Durant tots aquests anys, els centres participants han desenvolupat un ric ventall d'iniciatives de millora de la pròpia escola i de l'entorn. Cada any s'obre una nova convocatòria tant perquè els centres que ho desitgin puguin aprofundir el seu programa, com perquè nous centres l'iniciïn i s'enrolin també en aquest engrescador projecte col·lectiu.

La campanya "Som Gent de Profit" inclou diferents accions adreçades a tots els públics, entre les quals hi ha una exposició itinerant on s'explica l'origen del malbaratament i com evitar-lo, una aplicació mòbil per ser més curosos amb el menjar que comprem, informacions a premsa, ràdio i televisió i altres accions a les xarxes socials.

La campanya, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), s'adreça a tots els ciutadans que en algun moment de la cadena de producció, venda, consum i rebuig de productes poden canviar els seus hàbits per evitar llençar el menjar.

Cada any els espais verds de la ciutat s'omplen de música gràcies al tradicional festival "Música als parcs". Aquest cicle de concerts estiuencs va néixer fa més de quinze anys amb l’objectiu d’acostar la música de qualitat a tots els públics i fomentar la presència dels joves intèrprets. Alhora, pretén potenciar les possibilitats dels parcs com a espais de convivència i lleure també durant els capvespres i nits d'estiu.

Aquest certamen de concerts d'estiu gratuïts als jardins i parcs de la ciutat inclou diferents estils de música, com clàssica i jazz, entre altres.  El cicle s'inicia amb un concert d'obertura al mes de juny amb un concert singular, i ofereix concerts cada setmana fins a finals d'agost, quan un concert de cloenda tanca el certamen.

La selecció de músics per alguns dels concerts es duu a terme el primer trimestre de l'any en curs entre joves formacions musicals i solistes, a càrrec d'un jurat especialment designat. La convocatòria es publica al web municipal. Està organitzat per l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració dels districtes i altres entitats municipals.

Educació per a la Sostenibilitat (AMB)

L'AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) és una administració pública que té competències en els àmbits de la cohesió social, la planificació territorial i l'urbanisme, la mobilitat, el transport, la gestió de residus, l'abastament d'aigua, la protecció del medi ambient, l'habitatge social, les infraestructures i la promoció econòmica del territori metropolità. L'AMB disposa d'eines de sensibilització per donar a conèixer criteris de sostenibilitat i conscienciar sobre la problemàtica de la petjada del carboni. Una d'aquestes eines és el Programa metropolità d'educació per a la sostenibilitat (PMES).