Alfons Miàs

Alfons Miàs: "La quarta revolució tecnològica ha arribat a la Barceloneta"

 

L’Alfons Miàs va néixer el 1971 a les terres de Girona i des de fa un any i mig és el coordinador de l’Ateneu de fabricació de La Fàbrica del Sol, l’espai de fabricació digital sostenible de l’Ajuntament de Barcelona. Un lloc on tothom qui vulgui pot aprendre impressió 3D, la quarta revolució tecnològica.

 

Què és un Ateneu de fabricació?

Un Ateneu de fabricació és un espai on els ciutadans de Barcelona poden venir a aprendre a dissenyar i a imprimir en 3D. Els espais d’impressió digital normalment s’anomenen FabLabs, de l’anglès Laboratori de Fabricació, i s’hi poden trobar moltes impressores diferents: impressores 3D, talladores làser, talladores de vinil, CNC que són fresadores connectades a l’ordenador, etc.

On es troba ubicat l’Ateneu en el qual treballes?

L’Ateneu de fabricació és a Ciutat Vella, concretament darrere de l’Hospital del Mar, al barri de la Barceloneta i es troba dins l’edifici de La Fàbrica del Sol.

Però, tanta revolució per unes simples impressores?

Aquestes impressores aconsegueixen que puguem fer realitat qualsevol idea que se’ns passi pel cap. Així que ara és molt més fàcil inventar qualsevol objecte, o adaptar qualsevol cosa segons les nostres necessitats. A més, ja no cal patir tant per a l’obsolescència programada perquè també podem escanejar una peça que se’ns hagi trencat i imprimir-ne una de nova.

I tot això, que té a veure amb la sostenibilitat?

Doncs la veritat és que de per si no gaire. A més, com que és molt fàcil imprimir-te un objecte també és molt fàcil generar residu.

El tema és com ho fem a l’Ateneu de La Fàbrica del Sol: d’entrada ens hem proposat no comprar res, cap material: ni un bolígraf, ni una carpeta, ni els plàstics, la fusta o el cartró que es poden fer servir per a imprimir. I la veritat és que ens va molt bé, no hem comprat res i som immensament rics.

Què vols dir quan dius que sou immensament rics?

Doncs que tenim tot el material que necessitem i més, la gent llença de tot i no ens ha calgut comprar res. El que més ens ha costat és trobar les bobines de plàstic per a les impressores 3D, però BCN3D Technologies, que és una empresa que fabrica impressores 3D a Barcelona, i ens han donat restes de bobines amb filament.

La idea, però, és poder trobar tots els materials que necessitem a la Barceloneta. El dia que ho aconseguim no emetrem CO2 quan els anem a buscar i guanyarem temps. De moment el que hem fet és detectar on hi ha les mines urbanes al nostre barri.

I què són les mines urbanes?

Són els espais on es generen més residus: hi ha botigues que tiren cartró cada dia, i a nosaltres ens va bé per a fer moltes coses: làmpades, cartells, joguines... Altres botigues llencen plàstics,  la majoria de bars separen el marro de cafè, les peles de taronja, són residus nets... No ens posem límits, potser el residu més inesperat ens va bé per a fer un objecte nou. Aquesta idea sí que és sostenible, i a més revoluciona el sistema de producció actual.

I com revoluciona aquesta idea el sistema de producció actual?

Ara el que estem fent és extreure petroli a Venezuela o als Emitrats Àrabs,  es transporta a Xina, allà es fa la fabricació i es transporta l’objecte de plàstic a Europa, i aquí el fem servir i quan se’ns espatlla o es trenca el llencem. Bé, primer l’hauríem d’intentar reparar, cosa que no sempre fem i no sempre és possible, i sinó el podem reparar l’acabem llençant. El cas és que estem sobre la mina més gran de Catalunya, tenim alumini, cartró, vidre, foam, fusta, lones, metacrilat, dm, contraxapat...   I tots sabem que tenim molta feina a amagar tot allò que no volem sota la catifa, mentre anem exhaurint recursos limitats, cosa que perd sentit.

I a l’Ateneu de fabricació de La Fàbrica del Sol ensenyeu a fabricar a partir de residus?

A l’Ateneu ensenyem a fabricar amb les impressores digitals i ho fem amb residus, sí. I cada dia aprenem un xic més per tal d’aprofitar més i millor els recursos que actualment  no  valorem.

 


 

A La Fàbrica del Sol s’ha dedicat tota una sèrie d’activitats a visites, tallers i rutes relacionades amb l’economia circular en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus. Sobretot, per veure que hi ha una altra manera de produir i dissenyar els productes, àmbit en el qual l’Ateneu de fabricació de La Fàbrica del Sol hi treballa activament.