Combatre la pobresa energètica a Catalunya

El passat 3 de juliol, del 18.30 a 21 h, el Centre Cultural Casa Orlandai va acollir la mostra de projectes per a combatre la pobresa energètica. L'activitat va incloure un petit refrigeri i va ser dinamitzada amb un espectacle de Cuncurulla - Circ de Taula.

L'accés a l'energia està lligat al benestar de les persones. El creixement de la pobresa, l'endeutament de la població per fer front als elevats preus de l'habitatge, l'augment de preu de la llum, el gas i l'aigua i la precarietat de les prestacions energètiques han provocat que moltes persones es trobin amb dificultats o amb incapacitat de mantenir el seu habitatge en unes condicions adequades de temperatura a un preu just. Fins ara la problemàtica s'ha abordat de manera correctiva, és a dir, les famílies que no podien fer front a les factures anaven a serveis o entitats socials sol·licitant ajudes econòmiques. Tot i que això ha servit per pagar moltes factures, aquestes actuacions no han resolt el problema. El nombre creixent de casos ha posat la pobresa energètica en una situació d'urgència.

Per a buscar estratègies per combatre-la, des de La Fàbrica del Sol vam organitzar una mostra de projecte on vam convidar a:

Joana Mundó i Oriol Travesset del Fuel Poverty Group, una iniciativa d'Ecoserveis-ABD, per formar en temes d'energia a treballadors i educadors socials.

Llorenç Torres de Pásame otro ladrillo, un projecte on un grup de voluntaris rehabiliten habitatges de persones que es troben en situació d'exclusió residencial.

Eva Herrero, de la taula de pobresa energètica i les auditories energètiques de Terrassa, un projecte que busca fer un miler d'auditories energètiques amb els objectius de reduir el consum i la factura energètica i desenvolupar accions de col·laboració entre agents socials i professionals dels serveis municipals.

Mercè Vidal, de l' Aliança contra la pobresa energètica, una plataforma ciutadana que vol garantir l'accés als serveis i evitar els talls indiscriminats de llum a través de la lluita política.

També van intervenir-hi Ares Gabas de la proposta de les taules tècniques de les infraestructures de serveis urbans i Mar Valverde de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona.