Consum col·laboratiu: oportunitats i avantatges del consum compartit

El passat 20 de novembre de 2013 es van presentar a La Fàbrica del Sol diversos exemples de consum col·laboratiu que funcionen a casa nostra de la mà d'Albert Cañigueral, fundador del portal consumocolaborativo.com.

El consum col·laboratiu es pot definir com la manera tradicional de compartir, intercanviar, deixar, llogar, bescanviar i regalar redefinida a través de la tecnologia moderna i les comunitats.

Existeixen molts projectes de consum col·laboratiu avui en dia que estan donant resposta a necessitats concretes de les persones, alhora que restableixen les relacions de confiança entre individus i el respecte cap al medi ambient. Trobem iniciatives d'intercanvi de roba i de coneixements, de lloguer de cotxes o d'habitacions, de compartir plats i postres... El consum col·labortiu estan prenent força com una manera de guanyar temps i estalviar diners al mateix temps que posa en valor les habilitats de cadascú.

A La Fàbrica del Sol es van presentar les següents iniciatives:

Social Car

És el primer servei de lloguer de cotxes de persona a persona (P2P) a l'estat espanyol. Permet a propietaris particulars, llogar els seus vehicles quan no els estan utilitzant i romanen aparcats. Una nova manera de compartir cotxe, estalviar diners i evitar que se'n fabriquin més.

Trip4Real

És un marketplace on s'ofereixen activitats úniques i de qualitat creades per experts locals perquè els viatgers puguin conèixer i gaudir la part més autèntica de tots els racons de l'estat espanyol.

EatWith

És una comunitat internacional fiable de food-lovers que connecta a gent de tot el món a través d'un menjar casolà. Permet als viatgers entrar en contacte amb gent d'aquí, compartir històries i gaudir d'una autèntica experiència gastronòmica.

Bancs del temps

Són espais en què persones d'un mateix barri o localitat intercanvien serveis gratuïtament. L'objectiu és que la gent es conegui i confiï en els altres per resoldre necessitats de la vida diària. Alhora s'hi fomenta la solidaritat, la cooperació i les relacions socials. Concretament es van presentar les experiències del Banc del Temps de Gràcia i del Banco del Tiempo – Prepárate.

L'activitat es va emmarcar dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus i, juntament amb la resta d'activitats organitzades des de l'equipament, esperem que hagi contribuït a donar eines per fer el nostre consum més responsable, crític i transformador.