Elena Espeitx

Elena Espeitx: "Els aliments d'origen industrial acumulen greixos i sucres"

 

Nascuda a Barcelona el 1960, apassionada de la docència i la recerca, estudia i ensenya la vessant cultural i psicològica de l’alimentació. Llicenciada en Antropologia i Psicologia, es va especialitzar en l’estudi dels trastorns alimentaris i el seu tractament.

 

A què et dediques actualment?

Actualment sóc professora de Psicologia de l’Alimentació i l’Esport al Grau de Psicologia de la Universitat de Saragossa.

Quan et vas començar a interessar per l’estudi dels hàbits de consum responsable de menjar?

Vaig desenvolupar el projecte de recerca sobre alimentació des del punt de vista sociocultural i em va agradar tant que vaig decidir seguir estudiant aquesta vessant de l’alimentació.

Quin paper hi juga la publicitat en les nostres decisions de consum alimentari?

La publicitat és un element més que afecta les nostres decisions de compra. El bombardeig d’estímuls publicitaris és constant, especialment a les grans ciutats. A més, la presentació dels aliments ha evolucionat força en els darrers 20 anys. Actualment, les racions dels aliments processats són força més grans que les de fa 20 anys. Les empreses alimentàries anuncien racions amb més quantitat i així aconsegueixen vendre més, i, en una cursa competitiva, totes les racions del mercat esdevenen més quantioses. Això es tradueix en què, si mengem aliments processats, cada vegada en mengem més quantitat i, per tant, també més sucres i greixos.

Quins consells ens donaries per no deixar-nos portar pels estímuls publicitaris que són poc convenients?

Cal pensar què anem a menjar, si no ho pensem, és més fàcil que la publicitat ens condueixi a conductes alimentàries que no són gaire sanes. És millor no menjar aliments processats, porten un excés de sucres, greixos i sal, i són més cars també. El millor és cuinar més, això fa que triem i coneguem millor allò que mengem, suposa menjar en menys quantitat i de forma més equilibrada, i, en definitiva, és una manera d’alimentar-nos de forma saludable. Les proporcions de cada família d’aliments per a una dieta sana estan estipulades i acordades a nivell mundial, i són pautes molt bàsiques. La base de la nostra alimentació són els glúcids, fruites, verdures i cereals, i han de sumar el 50% de la nostra dieta. La proporció de proteïna no ha de ser massa elevada, i en les societats occidentals en consumim per sobre del que necessitem. És important no fer cas de la indústria de la dieta, el seu objectiu es redueix a vendre més.

Quina relació té l’esport amb la dieta?

Els hàbits alimentaris i l’activitat física de cadascú defineixen el seu estil de vida i aquest està íntimament lligat a la salut de les persones. A Espanya només 4 de cada 10 practiquen esport de manera habitual, en canvi, al nord d’Europa són 8 de cada 10.

Per què ens hem tornat tan sedentaris?

L’ésser humà està preparat per fer molta activitat física diàriament, però els avenços tecnològics ens han aportat més abundància, però també poc moviment, podem anar d’un lloc a un altre pràcticament sense fer un pas. L’activitat física millora l’estat d’ànim i afavoreix un bon estat cognitiu, a part d’una bona salut. En definitiva, l’avenç de la tecnologia promou el sobrepès i, de pas, alimenta els beneficis de les indústries alimentàries i de la dieta, això tanca el cicle?

I ja per finalitzar, quines són les teves passions?

M’encanta córrer i participo en maratons i en curses de muntanya.

 


 

A La Fàbrica del Sol durant el Cicle de Consum i Consumisme, l’Elena Espeitx ha vingut a explicar-nos les estratègies que fan servir les indústries alimentària i farmacèutica per augmentar les vendes i com això condiciona els hàbits d’alimentació dels ciutadans. També ens ha recomanat recuperar les senzilles bases d’una bona alimentació.