Estalvi i eficiència

Saps quines mesures pots aplicar a casa teva per reduir la factura de la llum i contribuir a la disminució d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle?

L'energia és necessària perquè puguem viure bé, però no cal malgastar-la i podem fer–ne un ús responsable, així ajudarem a reduir els gasos amb efecte hivernacle a l'atmosfera i, a més, estalviarem en la factura de la llum.

Benestar no significa un consum energètic cada cop més elevat, sinó disposar dels serveis necessaris en el moment adequat. La clau per a una bona qualitat de vida és tenir gaudir dels serveis amb el mínim consum d'energia.

Alguns consells pràctics per a reduir la despesa energètic a casa teva són:

- Obrir les persianes i les cortines per aprofitar al màxim la llum del dia

- No deixar els llums encesos en habitacions o zones desocupades

- Apagar els fluorescents convencionals quan ets fora de l'habitació més de 10 minuts, per compensar el pic d'encesa

- Fer servir bombetes LED perquè fan més llum amb menys potència que les convencionals

- Feu un ús racional dels aparells informàtics i apagar-los quan no es fan servir. No deixar-los en stand-by

- Aconseguir un bon aïllament tèrmic per evitar l'entrada de sol a l'estiu (persianes, tendals) i evitar les pèrdues de calor a l'hivern (bon aïllament en parets i sostres, doble vidre, cortines, etc.

- Regular bé els sistemes de climatització (mantenir una temperatura de 21º C a l'hivern i un màxim de 26º C a l'estiu, amb un manteniment en ambdós casos d'una humitat relativa compresa entre el 30% y el 70%)

- Utilitzar electrodomèstics de la categoria A (la més eficient en estalvi d'aigua i electricitat)

- No utilitzar el forn ni el microones per descongelar (és millor ser previsor: treure-ho amb antelació i descongelar-ho dins la nevera)

La Fàbrica del Sol tens a la teva disposició "La motxilla de l'electricitat a règim", un material en préstec per poder conèixer el consum d'electricitat a casa teva i així poder-ne reduir la despesa. Al web de l'ICAEN també trobaràs consells i mesures d'estalvi energètic a la llar.

I si el que vols és no només reduir la teva factura de la llum sinó assegurar-te que l'electricitat que estàs consumint prové de fonts renovables, actualment pots contractar cooperatives d'energia verda com Som Energia que t'ofereixen aquesta possibilitat. Al número 24 de la revista Opcions trobaràs consells sobre els tipus de bombetes més eficients que hi ha al mercat i quina llum és més adequada per cada racó de casa teva.