Existeixen condons responsables

Vols practicar sexe segur i sostenible? Tot i que la majoria de preservatius provenen del sud-est asiàtic, existeixen alternatives justes i sostenibles.

En les nostres relacions sexuals molts de nosaltres consumim preservatius. De fet, el seu ús evita embarassos no desitjats i ens protegeix de les infeccions de transmissió sexual, però us heu plantejat mai si en podem fer un consum conscient?

El làtex és la principal matèria primera per fabricar condons. És una emulsió lletosa que es fa servir per, entre altres coses, produir cautxú, que s’usa en l’elaboració de pneumàtics, adhesius, productes impermeables... Pot ser d’origen natural o sintètic. La immensa majoria dels preservatius que trobem al mercat però són de làtex natural.

Malauradament existeixen poques iniciatives que produeixin làtex de forma sostenible i amb beneficis socials. La major part del làtex que es destina a ús comercial s’extreu de l’escorça d’un arbre, la siringa o arbre del cautxú (Hevea brasiliensis), cultivat principalment al sud-est asiàtic de forma insostenible.

Les plantacions de siringa, solen ser explotacions de monocultius, com el coco, la palma, la soja, amb els impactes ambientals i socials que comporten. El bosc tropical desapareix a favor de les plantacions d’aquest arbre, provocant desforestacions i pèrdua de biodiversitat. La riquesa biològica i la complexa dinàmica dels boscos desapareix. I no només desapareixen boscos, sinó terres de cultiu, comprometent la sobirania alimentària de les poblacions locals i el seu mitjà de supervivència. A més, els pesticides emprats contaminen les aigües subterrànies. En l’àmbit laboral, les condicions dels treballadors i treballadores són d’explotació en la majoria dels casos, i sovint reben un miserable 1 % dels guanys d’aquest or blanc.

Si seguim estirant el fil, haurem de sumar als problemes del làtex asiàtic, els del procés de fabricació dels preservatius. En aquest procés es fan servir ingredients i additius amb funcions lubricants, estabilitzants, antioxidants, etc. que són d’origen sintètic i alguns són sospitosos d’afectar la nostra salut, com és el cas dels parabens. Els parabens són uns conservants que alteren el nostre sistema hormonal, segons la OMS.

Un altre compost problemàtic i habitualment present als condons són les nitrosamines, que pertanyen a una família de substàncies cancerígenes, però el mitjà de comunicació Opcions no ha trobat en els estudis científics que ha consultat una conclusió àmpliament acceptada sobre el grau de migració de nitrosamines al nostre organisme relacionat amb l’ús de preservatius, ni sobre la seva perillositat. També es freqüent l’ús de caseïna, una proteïna làctia que pot molestar als vegans.

Val a dir que a dia d’avui no és obligatori posar la composició completa a l’envàs dels preservatius, per tant no podem descartar la presència d’aquests additius, excepte si el fabricant ho indica expressament.

I si seguim capbussant-nos en aquest producte, ens trobarem que les marques més esteses de preservatius pertanyen a grans multinacionals que estan tancant les seves fàbriques d’aquí per endur-se-les cap al sud-est asiàtic. En concret, Durex pertany a Reckitt Benckiser (com també Strepsils, Finish, Calgon, Cillit Bang, Veet, Harpic...), i Control a Artsana (com també Chicco, Boppy, , Pic, Lycia).

Un cop utilitzats, que en fem dels condons? Sobretot no els llencem pel vàter! Tot i que la immensa majoria estan fets de làtex natural, i podrien anar a l’orgànica, com que el làtex ha estat “vulcanitzat” (mitjançant calor, per endurir-lo) i solen contenir additius que n’alenteixen la degradació, és millor llençar- los a la fracció de rebuig. Els condons de materials alternatius derivats del petroli han d’anar directes al contenidor gris, ja que no són biodegradables.

Però hi ha alternatives per a un consum conscient de condons. No són les marques que trobarem al súper o a les farmàcies però si busquem una mica podem practicar sexe segur i contribuir a l’economia social, ambiental i justa.

 

Per on començar? 

 

Barcelona, abril 2018