Fauna urbana

Saps quines són les espècies de fauna més emblemàtiques de la ciutat?

Malgrat les profundes transformacions ambientals que suposen les ciutats i que condicionen enormement el tipus de fauna que poden acollir, la ciutat de Barcelona compta amb una àmplia i diversa fauna urbana.

Flora i fauna ens ofereixen a Barcelona una mostra de com era la nostra natura abans de la urbanització, i del que ha anat arribant a la ciutat i s'hi ha quedat. Ens expliquen, per tant, una part de la nostra història i de la nostra identitat.

Les espècies de mamífers, rèptils i amfibis que pots trobar són formes de vida que no tenen necessitats gaire exigents i que aprofiten certes característiques favorables que el medi urbà els ofereix: hàbitats adequats, disponibilitat d'aliment, clima moderat i manca de depredadors, entre d'altres.

Diversitat d'ambients com els parcs i jardins, els espais oberts, els penya-segats i els edificis són hàbitats idonis per a espècies d'ocells com els falciots, els ballesters o els xoriguers. Les granotes verdes i les serps d'aigua fan servir els espais d'aigua a la ciutat per a viure-hi de forma permanent o per a la seva reproducció. També mamífers com els ratpenats i senglars són molt freqüents i fàcils d'observar en alguns espais verds de Barcelona.

Pots conèixer les espècies de vertebrats més característics de la ciutat al web de l'Ajuntament de Barcelona.

Al web del Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya pots consultar la base de dades de totes les espècies de flora i fauna de Catalunya i al del'Institut Català d'Ornitologia (ICO) hi ha una àmplia informació sobre els ocells de Catalunya i els diferents projectes de seguiment d'aquest grup de vertebrats. Anima't a col·laborar!