La regla pot ser barata i sostenible

Cada mes ens ve la regla i cada dona escull el mètode més còmode per conviure-hi. Fins ara, els productes d’usar i llençar eren els productes estrella però de mica en mica els mètodes de retenció de flux reutilitzables estan guanyant terreny.

Segons dades de l’estudi l’Estalvi econòmic associat a la prevenció de residus a la llar de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC, 2010), es calcula que una dona utilitza una mitjana de 20 compreses o tampons al mes fet que es tradueix en uns 7 kg de residus a l’any. Si tenim en compte que de mitjana la vida fèrtil d’una dona són 40 anys, les compreses o tampons usats arribaran gairebé a 10.000 unitats i es convertiran en uns 300 kg de residus. El problema però no és la regla, que és la cosa més natural del món, sinó la cultura d’un sòl ús i tot el que això comporta.

Les compreses i els tampons no es poden reciclar i per tant van directes a l’abocador o a les incineradores contribuint a augmentar l’impacte ambiental que generen aquests tractaments. D’altres són llençats erròniament pel lavabo i contribueixen a generar molts problemes a les plantes depuradores i poden acabar al mar.

A més, la producció de compreses i tampons no és innòcua. El cotó, que és el principal component dels tampons, necessita molta aigua, pesticides i fertilitzants per a produir-lo. Ara ja hi ha marques que opten pel cotó orgànic per tal de disminuir l’impacte ambiental d’aquest cultiu i per oxigenar els tampons en lloc de blanquejar-los per evitar l’ús de clor.

Les compreses, per la seva banda, estan fetes de fibres sintètiques superabsorvents com el polipropilé i el polietilé (plàstics), que són derivats del petroli. Al mercat també trobem ara compreses de cotó orgànic. A tot el que hem dit cal sumar-hi el problema dels embolcalls, molts d’ells individuals i fets de plàstic i el transport, per tant l’impacte ambiental d’utilitzar compreses i tampons d’un sòl ús no és menyspreable. Si ens fixem en la part econòmica, tenir la regla ens costa entre 25 o 75 euros a l’any per dona, depenent del tipus de compresa o tampó que fem servir. Podeu fer els càlculs vosaltres mateixes!

Avui en dia però, és possible menstruar sense generar residus i alhora fer servir productes més saludables i econòmics. Te’ls presentem a continuació:

La copa menstrual. És un recipient flexible en forma de vas que s’introdueix a la vagina i reté la menstruació. Es buida i es torna a col·locar tan sovint com sigui necessari. N’hi ha de mides i colors diversos. Se’n poden trobar a moltes farmàcies i ara ja n’hi ha de fabricació
de proximitat. La gran majoria estan fetes de silicona mèdica i es poden reciclar. Pel que fa als costos econòmics, el preu de la copa varia de 15 a 30 euros però ens pot durar 10 anys, fet que comporta un cost d’uns 2 euros a l’any.

Les compreses de roba. Són peces de roba dissenyades anatòmicament i fabricades amb materials absorbents i resistents. N’hi ha d’ecològiques i de proximitat. S’usen com una compresa d’un sol ús però en lloc de llençar-les es renten i ja te les pots tornar a posar. La seva durada ronda els 6 anys, això dependrà de la qualitat del material i de l’ús i la cura que en tinguem. Tenen un cost d’entre 7 a 15 euros.

Les calces absorbents. Calça i compresa, tot en un. N’hi ha amb diverses capacitats d’absorció
i models de tot tipus. Combinen la facilitat d’un mètode de retenció extern amb la llibertat de moviments interns. Tenen un cost d’entre 15 i 30 euros.

Les esponges marines menstruals. S’usen com un tampó i quan estan saturades, en comptes de llençar-se, s’esbandeixen i es tornen a col·locar. L’alta demanda d’aquests éssers vius, ha portat a la creació de granges. Tant si són
de granja com no, per recol·lectar-les es tallen deixant-ne la base, que es regenera donant lloc a un nou exemplar. El preu d’una esponja és d’aproximadament 10 euros i es pot compostar.

El sagnat lliure. És l’alternativa més sostenible i econòmica possible, ja que no implica l’ús de cap producte. Es tracta d’escoltar el propi cos i notar la baixada del flux abans no surti per tal d’evacuar-lo sense tacar-te. Requereix pràctica, i combinar-lo amb altres mètodes si hem d’estar molt de temps fora de casa o anem a la piscina.

T’animes a provar-los?

Per on començar?

  • Informa’t de les diferents alternatives que tens per menstruar sense residus, tenint en compte la salut i la teva butxaca.
  • Si pots, prova més d’un sistema i coneix l’experiència d’altres dones.
  • A l’hora de triar pots tenir en compte la teva comoditat, el preu, la sostenibilitat, la usabilitat, la salut i quin tipus d’empresa comercialitza cada alternativa.

 

Barcelona, octubre 2018