LaLudo

LaLudo: "No calen grans joguines ni pantalles per ser feliç"

 

L’equip de l'Espai Lúdic Ambiental per a Famílies LaLudo, el formen 5 persones. Totes elles provenen de l’àmbit social, educatiu o ambiental. Es defineixen com un equip jove i dinàmic i viuen a Barcelona o rodalies..

 

Què és LaLudo? Des de quan heu començat a funcionar?

És un espai familiar que promou l’educació ambiental a través del joc lliure i l’experimentació. Va sorgir al 2005 i es troba en un entorn privilegiat, el Parc de la Ciutadella.

Qui hi pot venir a participar?

Famílies, petits grups educatius, grups de criança, escoles, llars d’infants, grups familiars, etc. amb infants de 0 a 5 anys, principalment.

Quins valors transmet LaLudo a través del joc? (Opteu per la reutilització de joguines, els jocs de fusta...)

Molts. L’estima per la natura, el respecte pel medi i pels espais comuns, l’ús de recursos respectuosos amb aquest, la importància de reutilitzar i reciclar materials, l’establiment de relacions afectives positives, l’actitud lúdica i el desenvolupament del sentiment de comunitat, l’exploració i el joc a l’aire lliure. L’infant és el protagonista del seu aprenentatge respectant la seva llibertat i espontaneïtat.

Quines activitats s’hi fan a LaLudo?

Tenim un munt d’activitats a Laludo! Contes, activitats a l’espai de plantació, tallers sensorials... Per exemple, jams musicals amb instruments fets amb material reciclat o activitats amb fang o farina. També fem tallers de creació plàstica, activitats d’expressió corporal i estimulació motora: ioga, dansa, etc.

Els usuaris també poden proposar activitats i, a més, participem en diades i esdeveniments culturals puntuals. D’altra banda intentem potenciar el treball en xarxa amb d’altres equipaments o entitats.

Quins usuaris teniu? Són gent del barri?

Tenim de tot! Hi ha molts usuaris i usuàries del barri que vénen a diari, però també visitants ocasionals d’altres zones de la ciutat, municipis i fins i tot països! Donada la ubicació, al bell mig del parc de la Ciutadella, l’afluència de turistes és molt elevada.

Té impacte la filosofia de LaLudo en les famílies que hi participen?

Si, el foment de propostes de joc low cost i de material reciclat, mostra a molts pares i mares que els infants no necessiten molt més que la natura per gaudir, aprendre i relacionar-se, és a dir, que no calen grans joguines ni pantalles per ser feliços./span>

Per què creieu que fa falta disposar d’un espai de participació familiar lúdic ambiental a Barcelona?

Aquests espais de participació familiar són molt importants perquè esdevenen punts de trobada on poder compartir les angoixes, dubtes i inquietuds de la criança, i per als infants és un espai segur on poder desenvolupar-se i experimentar de manera més lliure i en contacte amb la natura.

Moltes famílies que vénen d’altres barris voldrien que hi hagués un espai similar al seu barri. Hi hauria d’haver una “Ludo” a cada barri o districte de la ciutat.

Com a professionals de l’educació ambiental en el lleure, creieu que el consumisme de la nostra societat afecta als infants i a les dinàmiques de joc i les joguines?

Sí. Les joguines d’avui en dia estan pensades i dissenyades per no fer pensar als infants, tot se’ls hi dóna fet, no hi ha espai per a descobrir o crear. A més, la tendència actual dels jocs i joguines és cap a jugar en solitari i en espais interiors. Es vol que els nens i nenes siguin insaciables, poc tolerants a la frustració i competitius.

Ens podeu donar algun consell sobre jocs responsables amb el medi per traslladar a les famílies que no puguin venir a LaLudo?

El millor joc és l’experimentació, la curiositat i els recursos naturals. Per jugar, no calen grans recursos, més aviat cal imaginació i ganes de passar-s'ho bé. Com a consell general, nosaltres sempre optem per jugar amb materials reciclats o reutilitzats, amb els recursos que ens ofereix la natura: fang, pals i fulles, aigua, sorra... i també preferim les joguines fetes amb materials naturals. El plàstic és sempre l’última opció. És millor prioritzar els jocs sense piles, cables o bateries, que siguin cooperatius, no sexistes i no bèl·lics. També ens agraden les joguines que podem crear nosaltres mateixes, i mirem de no comprar jocs fabricats a molts kilòmetres d’aquí, per evitar les emissions de co2 associades al transport.

Quin és el repte principal alhora d’apropar els valors de la sostenibilitat als més petits?

Impregnar els records dels infants d’espais verds i natura per poder desenvolupar sensibilitat envers aquests valors des de ben petits, com si fos un coneixement innat.

Quines són les vostres passions?

Ens agrada la natura, la muntanya, viatjar, fer esport, els animals, menjar… som totes molt inquietes i curioses. Com els nens i nenes que venen a Laludo!

 


 

A La Fàbrica del Sol s’organitzen activitats amb LaLudo i els altres equipaments que treballen per estendre la cultura de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona..