L'alvocat de verd no en té res

Nutritiu, saludable, versàtil..., amb aquestes propietats l’alvocat no para de guanyar adeptes a casa nostra però aquest aliment tropical també conté desforestació, apropiació d’aigua i narcotràfic.

L’alvocat està de moda. En poc temps ha passat de ser una fruita exòtica i desconeguda que consumíem en esdeveniments especials a ser una de les més desitjades de casa nostra i que trobem tot l’any al mercat. Qui no ha menjat un alvocat aquesta setmana?

Les receptes amb aquest aliment no paren de créixer i és normal. L’alvocat és ric en àcids grassos insaturats i en potassi, està ple d’antioxidants i conté una gran quantitat de vitamines, minerals i fibra. Tot plegat fa que se li atribueixen beneficis tan importants per la salut com ajudar-nos a tenir un cor sa, a regular els nivells de sucre en sang, a envellir millor, a tenir una vista més bona i una pell més saludable.... A dia d’avui l’alvocat ja és considerat l’aliment de les mil virtuts. 

Disposar però d’alvocats amb tanta regularitat té un preu social i ambiental que sovint desconeixem.

Tot i que en produïm suficients per al nostre consum, si més no l’any 2016, la major part de la producció espanyola es destina a l’exportació i per tant n’hem d’importar per satisfer la nostra pròpia demanda. Quin sentit té exportar alvocats per després tornar-ne a importar? Fer-los anar amunt i avall exigeix un elevat consum de combustible amb el conseqüent impacte ambiental que això comporta. I no només n’importem per nosaltres sinó també per exportar-los a altres països europeus, ja que garantir alvocats tot l’any és una manera de fidelitzar clients. A l’estat espanyol la recollida de l’alvocat es realitza entre els mesos denovembre i maig . 

Veiem algunes dades: si en fixem en l’any 2016, vam produir més de 91.000 tones d’alvocats segons dades del Ministeri d’Agricultura, la majoria concentrades a Màlaga i Granada. D’aquestes, tan sols un 20 % les vam destinar al consum intern, segons afirma l’Associació Espanyola de Productors de Fruites Tropicals i la resta les vam vendre a l’exterior, sobretot a França, Alemanya, Països Baixos i Regne Unit. Però a més vam importar unes 88.000 tones, sobretot de Perú i Mèxic i en vam exportar gairebé 92.000 als mateixos països europeus, segons la base de dades de comerç exterior de l’Agència Tributària.

Si ens fixem a escala mundial, l’alvocat es cultiva principalment en països com els EUA, Indonèsia, Xile, Perú i Mèxic. De fet, Mèxic s’ha convertit en el primer exportador d’alvocat, amb més del 50% de la producció mundial.

Europa consumeix entre 400.000 i 500.000 tones d’alvocat a l’any, dels quals un 10 % són espanyols, segons la base de dades Comtrade .

Però quines són les conseqüències d’aquesta febre verda? Més enllà de les tones de Co2 que s’emeten a l’atmosfera derivades del seu transport internacional, el consum massiu d’aquesta fruita ha suposat, en els països del sud, greus impactes ambientals com: la desforestació, una sobreexplotació de l’aigua, grans volums
de fusta per transportar els alvocats, etc. A més també ha tingut efectes nocius per a les poblacions locals, que van des de la manca d’aigua de boca a Xile, a problemes de salut per l’elevat ús d’agroquímics fins a assassinats o extorsions a Mèxic per la introducció dels cartels del narcotràfic i el crim organitzat en el negoci de l’alvocat.

Es necessiten 1.000 litres d’aigua per a 3 advocats, segons la investigació realitzada per Anne-Fleur Delaistre. De fet, la seva textura cremosa s’aconsegueix gràcies a l’elevada necessitat hídrica de la planta.

Menjar alvocat té beneficis per la nostra salut però millor consumir-ne amb moderació sinó volem que se’ns indigesti el seu cantó fosc.

Per on començar?

Consumeix alvocats amb moderació, de proximitat i de temporada.
• Opta pels alvocats de cultiu ecològic, ja que fan un consum més exhaustiu de l’aigua i no usen productes químics.
• Si tens un hort o un jardí planta el teu arbre d’alvocats.
Difon l’impacte social i ambiental d’aquest aliment entre els teus amics i familiars.
Crea nous plats substituint les receptes amb alvocats per altres productes locals i ecològics.

Barcelona, novembre 2018