Mariano Barriendos

Mariano Barriendos: "Cal preparar-se pel clima del futur"

 

Nascut el 1963 al carrer Argenteria de Barcelona, en Mariano Barriendos ha crescut envoltat d’història i encara es desviu per ella.  És professor d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona i investigador associat a l’Institut Català de Ciències del Clima.

 

D’on et ve la teva fascinació pel passat i per la història?

Havent nascut a ciutat vella és fàcil. En una època en la que no hi havia parcs públics, em vaig criar entre arcs romànics i arcs gòtics. Els elements històrics han format part del meu dia a dia.

I pel clima?

Quan jo vaig estudiar, als 80, hi havia a Barcelona professors que l’explicaven molt bé. T’explicaven la complexitat del clima mediterrani, com ens afecten les sequeres i les inundacions...

De fet a Catalunya molta gent és una apassionada del temps...

Sí, tenim una meteorologia esbojarrada i es diu que cada català és un petit meteoròleg en ell mateix. La meteorologia és una mena de coneixement innat dels catalans.

Estudiar el clima del passat en què ens pot servir actualment?

Per aprendre i estar preparats pel futur. Ubicar els fenòmens passats en el temps, en l’espai, i conèixer els tipus de danys viscuts ens permet tenir una imatge prou complexa del què va passar per a modelitzar-la i treure projeccions de futur. També serveix per reduir la incertesa sobre el canvi climàtic, ja que podem ubicar el clima actual respecte el dels últims 1000 anys.Els nostres avantpassats quan registraven una experiència traumàtica, volien que allò quedés per memòria de l’esdevenidor.

Llavors, ens pot ajudar a preparar-nos pel canvi climàtic?

Directament no, ja que cal que els polítics desenvolupin estratègies d’adaptació. Nosaltres, els climatòlegs, avisem. Els testimonis històrics ens poden ajudar a seguir certes pautes i agafar una actitud més tranquil·la i més conciliadora amb el medi.
Creus que s’està produint un canvi climàtic?
El canvi climàtic està ple d’incerteses però el comportament actual del clima, a nivell de tot el planeta, no té precedents amb el que seria la nostra escala climàtica. No tenim registres paleoclimàtics d’un escalfament tan ràpid, tan brusc i tan general.

I és l’espècie humana la principal responsable?

Hi ha una part que és per components naturals, sortim d’una miniglaciació que es va acabar a mitjans s. XIX, però la humanitat també està escalfant el clima amb la seva intervenció a l’atmosfera. Mai cap ésser viu abans havia estat capaç d’emetre tants gasos d’efecte hivernacle com nosaltres i de forma tan continuada. Fins i tot estem arribant a tenir una composició de l’atmosfera diferent a la de fa 1000 anys.

Som a temps d’aturar-lo?

És absolutament impossible aturar en molt de temps la tendència actual del clima. Ara, frenar, ja és ineficient. Quan veurem els efectes del canvi  climàtic ja no seran problemes, serà el nostre entorn permanent.  Ara ja no podem al·legar ignorància, preparem-nos doncs per quan arribin aquestes condicions noves i saber com conviure amb elles.

Les inundacions o sequeres extremes que ara hi ha, són conseqüència del canvi climàtic?

Es fa difícil de dir encara. En algunes series de riscos climàtics s’estan veient comportaments una mica estranys però poden ser naturals. Per això els polítics encara no actuen de forma decidida i concreta.

Ens donaries algun consell com a societat?

Informar-se. Conèixer millor els comportaments del passat. Perquè cadascú a nivell personal, si es troba en una situació greu, sàpiga com ha estat el passat històric i pugui actuar.

 


 

A La Fàbrica del Sol s’ha fet una ruta per la Barcelona preindustrial per conèixer els usos que tenia l’aigua en aquella època i la conflictivitat que generava. En tot moment els testimonis històrics ens han acompanyat i explicat de primera mà el que van viure. Veure com aguantaven ells situacions climàtiques extremes ens ha servit per dir que, si ells ho aguantàvem, nosaltres també podrem.