Octavi Borruel

Octavi Borruel: "Les tasques de jardineria condicionen la biodiversitat"

 

Nascut al barri de Les Corts, va estudiar Biologia i és un amant de l’ornitologia i la fauna en general. Fa 10 anys que viu en un poble proper a Vilafranca del Penedès perquè li agrada més el ritme tranquil del poble. Sortint de casa té la natura molt a prop i això li permet mantenir-hi un contacte diari. Treballa en el programa de conservació i millora de la biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona i està encantat amb la seva feina.

 

A què et dediques actualment?

Des del febrer de 2014, m’he incorporat al grup de treball del Programa de Biodiversitat de la Direcció d’Espais Verds i Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Específicament, em dedico al desenvolupament i seguiment dels projectes de conservació de flora i fauna de la ciutat de Barcelona, combinant el treball de gabinet i el treball de camp. El contacte amb els jardiners i els conservadors és essencial per compartir i avaluar la concreció dels projectes al territori, que cal tenir en compte que té una dinàmica pròpia.

Quina ha estat la teva trajectòria professional?

Al 1999, vaig entrar a l’oferta pública de Parcs i Jardins de Barcelona i vaig estar 14 anys treballant en equips de jardineria, primer al Parc del Laberint, després a la Creu de Pedralbes i finalment 8 anys formant part d’una brigada de poda d’arbrat viari. Recentment, he tingut l’oportunitat d’incorporar-me al Programa de Biodiversitat.

Com va començar la teva fascinació per la biodiversitat?

De petit, la natura m’agradava molt i sortia d’excursió sempre amb els prismàtics. Els ocells van ser la meva primera gran afició, després els mamífers. Ara estic descobrint les papallones a través del Catalan Butterfly Monitoring Scheme, amb el qual hem començat a fer un itinerari per Montjuïc per estudiar quines espècies apareixen en els parcs de la muntanya i si hi ha diferències en relació a les zones naturals.

Com es fa això d’enriquir la biodiversitat en un context urbà?

El més important és incorporar la funció hàbitat i per aixó cal treballar l’estructura vegetativa de parcs i jardins perquè les espècies amb requeriments més específics trobin l’aliment, el refugi i lloc de nidificació necessari per al seu desenvolupament.

Com es concreta la millora de la biodiversitat?

S’està elaborant una guia de Bones pràctiques en jardineria que incorpori criteris de biodiversitat en les tasques habituals de jardineria  dels parcs de la ciutat amb la intenció de que els jardiners i conservadors les introdueixin en el seu dia a dia. També, s’estan duent a terme projectes de conservació i millora de la biodiversitat amb la col·laboració d’entitats d’estudi de l’entorn, com Galanthus, l’ICO, Mel·lis, entre d’altres.

Ens pots explicar alguna d’aquestes estratègies?

N’hi ha diverses: la sega selectiva de la gespa per que esdevingui herbassar, la millora de l’estrat arbustiu dels parcs per afavorir la presència d’ocells, la recuperació de basses per a amfibis, la fauna en edificis, l’apicultura, la conservació d’orquídies, jardins de papallones...

Tenen acceptació per part de la ciutadania? Quins beneficis aporten?

Sí, tenen més acceptació de la que esperàvem. És bàsic instal·lar un cartell que expliqui que s’està fent una gestió diferenciada de l’espai per potenciar la biodiversitat. Cal un estudi previ de la dinàmica del parc i de l’ús que en fa la ciutadania.

Quin desig tens entorn la biodiversitat a la ciutat?

Em faria molt feliç que els criteris de promoció de la biodiversitat s’acabessin concretant en els Plans de manteniment del verd de l’Ajuntament, això significaria l’acompliment de l’objectiu de conservació.

 


 

A La Fàbrica del Sol s’han presentat diverses estructures i estratègies dissenyades per afavorir i promoure la biodiversitat, entre les quals, els espirals d’insectes, els nius per a esparver cendrós i orenetes, l’ús de materials de construcció alternatius per evitar la col·lisió d’ocells i les estructures vegetals verticals o transportables plenes de vida.