Transport públic

Saps quins avantatges té moure’s en transport públic per la ciutat?

Cada dia laborable s'efectuen més de 6 milions de desplaçaments a Barcelona, molts d'ells a l'interior de la pròpia ciutat, però molts altres també amb origen o destí a localitats veïnes

El trànsit és la primera causa de contaminació a la ciutat de Barcelona i suposa una enorme despesa energètica, poc compatible amb els objectius de defensa del medi ambient. Però, a més, el cotxe és el principal causant de les congestions urbanes i ocupa una gran part de l'espai urbà.

Actualment, el transport és responsable d'un 25% de les emissions globals de CO2 i un 85% d'aquest percentatge correspon als mitjans de transport rodat. El transport públic representa només el 2,1% de les emissions totals.

A Barcelona, des de l'any 2000, l'ús del transport públic s'ha incrementat tant en els desplaçaments interns com en els externs, i l'ús del vehicle privat a motor s'ha reduït lleugerament. Al utilitzar el metro, el tren, el bus o el tramvia, estem contribuint a reduir les emissions de CO2 i a descongestionar el trànsit, especialment al centre urbà. L'ocupació de l'espai públic també se'n veu beneficiada, ja que guanyem espai pels vianants i la contaminació acústica es redueix. Fins i tot, l'ús del transport públic està associat a un estil de vida més saludable, com demostren investigacions fetes per l'equip de científics del CREAL.

Barcelona i la seva àrea d'influència compta amb un ampli servei d'autobusos, metro, trens de rodalies, tramvia, ferrocarrils i taxis per desplaçar-nos per tota la ciutat. Triar el tipus de transport que més ens convé en cada moment depèn de factors com la distància a recórrer, l'economia de la que disposem, la sensibilitat respecte als temes ambientals com la contaminació atmosfèrica i acústica, entre d'altres. Anima't a deixar el cotxe aparcat i mou-te amb salut!

Al web de Transports Metropolitans de Barcelona trobaràs tota la informació sobre els diferents mitjans de transports públics, així com horaris, preus, tràmits en línia... L'Associació per a la Promoció del Transport Públic treballa de forma continuada per una mobilitat més sostenible i segura en base a la millora del transport públic col·lectiu.

Al web de l'Ajuntament de Barcelona pots consultar el Pacte per la mobilitat que és un fòrum participatiu en què l'administració local i un ampli ventall d'associacions i entitats de la ciutat es reuneixen per construir un model de mobilitat basat en el consens.