Turisme responsable d'observació de fauna

Les diverses, fascinants i excepcionals manifestacions de la natura del nostre país donen sentit a l'ecoturisme. Parlem de tots aquells recursos naturals que tenen el poder d'atraure persones interessades a observar-los de prop. Un dels recursos estrella és la fauna salvatge. Però no tots els animals salvatges funcionen des del punt de vista turístic. Per als turistes, la premissa sol ser: com més grans i emblemàtics, millor. I si en tenim referents culturals, encara millor. Hi ha dos grups que triomfen: els mamífers -sobretot de dimensions mitjanes o grans- i els ocells. La fauna marina i alguns grups d'insectes (com les papallones) també tenen molt d'atractiu.

A Catalunya, segurament el grup faunístic amb un atractiu més elevat són els ocells. La possibilitat de veure'n una gran diversitat amb relativa facilitat, la seva distribució arreu del territori català i la presència d'espècies rares o amenaçades, en fan un atractiu de primer ordre.

Observar fauna salvatge és doncs una activitat turística cada vegada més popular, però no sempre es practica de manera respectuosa. Quins impactes ocasiona? Hi ha alternatives?

Us presentem algunes propostes turístiques respectuoses per gaudir de la fauna del nostre país que hem pogut escoltar aquí a La Fàbrica del Sol el passat 26 de juny, de la mà d'en Xavier Basora, d' Espai Tres.

La Giovanna Costantini, coordinadora de la campanya "Turisme Responsable" de la fundació FAADA i la Jennifer Berengueras, coordinadora de projectes de FAADA, ens han explicat en què consisteix el turisme reponsable al mateix temps que ens han descrit els impactes que generem sobre el medi i els animals quan practiquen un turisme d'observació de fauna.

En Carles Santana, biòleg, fotògraf i cofundador de Photo Logistics, ens ha desenvolupat les línies de treball de Photo Logistics, que consiteixen en tres punts: La conservació dels hàbitats i les espècies passa pel desenvolupament rural, la gestió dels recursos naturals i la divulgació entre agents estratègics i població general.

En Jordi Prieto, tècnic de SEO/BirdLife Catalunya, ens ha explicat com entenen el turisme ornitològic des de SEO/BirdLife i quins projectes tenen ara entre mans.

L' Eli Bonfill, oceanògrafa i codirectora de Plàncton, Divulgació i Serveis Marins, ens ha parlat del turisme responsable d'obsrvació de fauna marina. També ens ha portat dos vídeos sobre la Cala Vidre de l'Ametlla de Mar: Ruta submarina i Espècies que hi pots trobar.

Finalment la Felisa Palacio, directora de recursos humans i RSE de Tarannà, ens ha explicat quina és la política de turisme responsable en relació a la fauna d'aquesta agència de viatges. També ens ha presentat el seu equip.