Compartir és viure

Consum col·laboratiu. Sovint pensem que propietat és sinònim d'ús, però no fa falta posseir un objecte per poder utilitzar-lo. Descobriu alternatives a la compra.

Vivim en una societat de consum basada en comprar, utilitzar i llençar. Tant immersos i immerses estem en aquesta dinàmica, que poques vegades ens parem a pensar que existeixen alternatives.

El consum col·laboratiu és una d’elles, ja que promou l’intercanvi per sobre de la compra de productes. Aquesta tipologia de consum practica una filosofia diferent ja que no parla de propietat sinó d’utilitat. No és necessari tenir la propietat d’un producte per tal de poder utilitzar-lo.

L’intercanvi d’objectes existeix des dels inicis de les societats, però amb l’auge de les ciutats, la deriva cap a models de vida individualistes i la publicitat com a arma principal del consumisme, sembla que haguem oblidat el compartir i intercanviar. Per contra, se’ns ha imposat la necessitat del tenir i de la propietat única i privada.

Les noves tecnologies tenen, en part, la capacitat d’establir relacions entre persones i és per això que són eines que poden facilitar l’intercanvi d’objectes i productes. Amb aquest objectiu va sorgir fa dos anys Lendi, un grup de Whatsap entre veïns i veïnes del barri de Gràcia, creat per intercanviar objectes, que finalment va derivar en una aplicació.

Avui en dia Lendi compta amb més de 1.000 usuaris arreu de Barcelona i està intentant expandir-se a altres ciutats de l’Estat, per aconseguir-ho i per introduir millores en l’aplicació, s’ha iniciat una campanya de crowdfunding amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona que finalitza el 23 de maig.

A Barcelona, existeixen d’altres xarxes d’intercanvi, totes creades amb l’objectiu de reduir el consum i per tant, reduir residus, per tal de minimitzar el nostre impacte sobre la terra, a la vegada que també serveixen per establir relacions amb els nostres veïns i veïnes.