Els Fars de Sol del 2019

Fars de Sol. Resum dels Fars de Sol publicats el 2019

Durant el 2019 hem redactat nou Fars de Sol a diferents persones vinculades amb la sostenibilitat. Hem parlat d’economia, habitatge, residus i fins i tot d’estrelles. A continuació us presentem un resum de les nou entrevistes, gaudiu de la lectura.

 

Far de sol a la Yayo Herrero: “L’economia s’ha d’adaptar a les lleis de la natura”  

Enginyera tècnica agrícola de formació i amb estudis en antropologia i educació social va canviar la seva orientació professional cap a l’economia social i solidària, l’educació i ecologia social. Durant els últims anys ha sigut directora de Fuhem, una fundació que treballa temes  de sostenibilitat, cohesió social i democràcia. Parlem amb ella per conèixer com podem fer front a la crisi ecològica i social que vivim. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí

“El decreixement de l’esfera material de l’economia no és una opció, és una realitat que s’ha d’assumir.”

Far de Sol a l’Hort Antoni: “Aquí no venim a produir sinó a tocar terra”

Hort Antoni és un espai obert situat al Centre de dia l’Onada (Barri de Sant Antoni) on es desenvolupa un projecte de permacultura urbana entre diferents famílies. L’objectiu no és produir aliments sinó aprendre del que la terra ens pugui donar. Parlem amb Toni Mas, president d’aquesta associació sense ànim de lucre per descobrir el projecte i conèixer més a fons la permacultura. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“El projecte té tres propòsits: connectar amb la natura produint aliments km0, revitalitzar comunitats i generar feina”.

Far de Sol a la Borda “L’individualisme i el capitalisme cansen molt”

La Borda és un nou edifici del barri de Sants, gestionat per la cooperativa la Borda, que li dóna nom. Hem parlat amb en Joan Miquel Gual veí i membre de la comissió de comunicació del projecte per tal que ens n’expliqui aquesta nova manera de concebre l’habitatge. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“La Borda és un habitatge assequible, comunitari, sostenible, anticapitalista i feminista”

Far de Sol a l’Antonio Turiel: “Créixer per créixer és la filosofia d’un tumor”

Ens hem apropat a l’ICM per conèixer l’investigador Antonio Turiel, un apassionat de la recerca amb una visió molt crítica sobre la crisi energètica que s’apropa. Investiga sobre la física dels fluids turbulents. Ens parla dels efectes econòmics vinculats a la manca de petroli i com aquesta escassetat afectarà a les nostres vides. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“Si no s’abandona el sistema capitalista, existeix el risc de col·lapsar com a societat”

Far de Sol a l’Adela Martínez: “Els terrats de Barcelona es poden convertir en 100 hectàrees cultivables”

Hem parlat amb  l’Adela Martínez, enginyera de telecomunicacions de formació i amb àmplia experiència en el món tecnològic. Actualment és responsable de Huertos in the Sky, un projecte situat a la Barceloneta que té el verd com a protagonista. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

 “El projecte té tres propòsits: connectar amb la natura produint aliments km0, revitalitzar comunitats i generar feina”.

Far de Sol al Marc Martín: “El cel ens dóna la capacitat d’imaginar”  

En aquest Far de Sol hem parlat amb en Marc Martín, comunicador ambiental i apassionat de les estrelles que ha fet que ens apropem una mica més al firmament. Ens ha explicat perquè brillen les estrelles i els efectes de la contaminació lumínica a les ciutats. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“La vida funciona per cicles, perquè unes estrelles neixin altres han de morir”

Far de Sol a l’Albert Bercero: “La paraula compartir és molt important a la xarxa Fab Labs”

L’Albert Bercero és dissenyador industrial de formació i un apassionat del disseny i la creativitat. Actualment viu a Barcelona i és director STEAM de Soko Tech on pot posar en pràctica el disseny d’interacció amb l’usuari.  En aquest  Far  de Sol ens parla dels Fab Labs i ens explica perquè la  xarxa de Fab Labs de Barcelona és tan especial. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“El programa Famílies i TIC pretén apropar les famílies a la tecnologia a través de la cultura popular”

Far de Sol al Víctor Mitjans: “El model de recollida selectiva està estancat”

Conversem amb en Víctor Mitjans, biòleg i ambientòleg. Actualment treballa com a cap de programes i estudis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Té esperances de veure el canvi cap a un model social i econòmic realment sostenible. Ens parla sobre el model de recollida selectiva de la ciutat de Barcelona i les estratègies que s’estan duent a terme per tal de millorar-ne els resultats. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“L’administració només s’hauria de fer càrrec dels residus orgànics ja que són els únics que no es poden evitar per garantir el manteniment de la vida.”

Far de Sol a l’Albert Tarancón: “Reutilitzar el CO2 emès és tècnicament viable”

Professor d’investigació a la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).  Actualment treballa a l’Institut de Recerca de l’Energia de Catalunya (IREC), portant el grup de piles de combustible , on intenten generar un cicle sostenible energètic. Llegiu l’entrevista sencera clicant aquí.

“Els combustibles del futur seran renovables”