Les “Bones idees per canviar el món” de l’any 2021 es van presentar en l’acte “Mou-te pel clima”

Barcelona + Sostenible. Acte de reconeixement de les bones pràctiques d’entitats de la Xarxa Barcelona + Sostenible.

Com cada any, la Xarxa Barcelona + Sostenible reconeix deu iniciatives que han dut a terme membres de la xarxa com a bones pràctiques en sostenibilitat. Enguany, per primera vegada, la celebració s’ha fet de manera oberta a tota la ciutadania.

El dissabte 11 de juny, en el marc de la jornada “Mou-te pel clima”, va tenir lloc l’acte de reconeixement de les bones pràctiques d’entitats de la Xarxa Barcelona + Sostenible. Un acte que va obrir el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, agraint la tasca de la xarxa i encoratjant les entitats a continuar treballant, a fer xarxa i a convèncer més gent per fer front a l’emergència climàtica.

Lluís Sala, vicepresident del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, i alguns membres de l’Eskamot Verd del Col·legi Sant Ramon Nonat van ser els encarregats de fer públics els projectes seleccionats. Les organitzacions autores d’aquestes propostes van pujar a l’escenari per rebre el reconeixement i l’obsequi d’una caseta de fusta Arrels, feta al taller de la Fundació Arrels per contribuir a fer possible #ningúdormintalcarrer, i d’un pot de melmelada de taronges espigolades de la ciutat de Barcelona.

Durant l’acte també es va fer menció a les més de cinquanta iniciatives que es van presentar per ser una de les deu “Bones idees per canviar el món” de l’any 2021. Es poden consultar totes les iniciatives a la plataforma Decidim.

Cada una de les iniciatives seleccionades correspon a un dels deu objectius del Compromís ciutadà per la sostenibilitat 2012-2022, el full de ruta de la Xarxa Barcelona + Sostenible. La deliberació i tria de les bones pràctiques ha estat a càrrec de la Comissió Permanent del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, presidida pel regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia.

Aquest any s’han tingut en una consideració especial les iniciatives que tractaven l’alimentació sostenible en el marc de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

Entre les iniciatives seleccionades hi ha un restaurant que converteix tots els sobrants alimentaris que genera en galetes per a gossos, i els olis usats, en sabons, de manera que converteix els residus en un recurs, una associació formada per un total de 23 empreses i entitats que treballen per promocionar i implicar la ciutadania en la renaturalització de la ciutat i una escola que tanca el cicle de la matèria orgànica convertint-la en compost i tornant-la als pagesos i pageses que els aprovisionen d’aliments, entre d’altres.

Aquestes deu “Bones idees per canviar el món” seran presents a l’Informe d’indicadors de sostenibilitat de Barcelona de l’any 2021, un document que sintetitza i avalua l’evolució de la ciutat en relació amb els objectius del Compromís ciutadà per la sostenibilitat 2012-2022. Enguany serà la desena edició del document, que vol donar visibilitat a les iniciatives que s’han portat a terme a la ciutat en matèria de sostenibilitat.

Les organitzacions que han estat seleccionades són les següents:

  • Anèl·lides, Serveis Ambientals Marins i l’Institut de Ciències del Mar (ICM)
  • Camí Amic, Canvis en Cadena i Bicibús
  • EcoSec i Grup Atra (Hort amb Gràcia)
  • Escola Nou Patufet
  • Green Leka i Restaurant Leka
  • La Barqueta
  • Les Mercedes
  • Monatur
  • Pana
  • Replantem